Preşedintele SUA, Donald Trump, a semnat marţi un decret care, potrivit lui, va acorda prioritate livrărilor de vaccinuri în SUA înainte de export, subliniind faptul că ţara ar putea rămâne fără doze după faza iniţială de vaccinare.

Decretul va asigura că ”guvernul SUA acordă prioritate vaccinării cetăţenilor americani, înainte de a trimite vaccinurile în alte ţări”, a spus preşedintele american în exerciţiu, în timp ce Pfizer/BioNTech, al căror vaccin ar putea fi autorizat în următoarele câteva zile, urmează să livreze doar 100 de milioane de doze în Statele Unite.

”SUA se îndreaptă cu pași repezi spre o calamitate”

După o săptămână de sărbătoare și după Ziua Recunoștinței, din ce în ce mai mulți experți avertizează că epidemia de Covid din SUA se va înrăutăți din ce în ce mai tare în următoarele săptămâni și că situația ar putea să se îmbunătățească abia în momentul în care va fi gata vaccinul împotriva bolii.

Dr. Leana Wen, medic la urgențe și profesor universitar, spune că SUA „se îndreaptă cu pași repezi spre o calamitate” și că „numărul deceselor zilnice va depăși, curând, 2000, poate 3000 sau 4000”.

SUA au înregistrat mai mult de 25 de zile consecutiv cu peste 100.000 de infectări zilnice cu coronavirus, iar spitalizările rămân la un nivel record. Cu două zile înainte de Ziua Recunoștinței, SUA înregistrau peste 2000 de decese din cauza Covid-19 într-o singură zi.

O treime dintre americani ar putea fi infectaţi

Aproape o treime dintre americani ar putea fi infectaţi cu noul coronavirus până la sfârşitul anului 2020, a declarat medicul Scott Gottlieb, fost comisar al Administraţiei pentru Medicamente şi Alimente (FDA) din Statele Unite.

”Până la sfârşitul acestui an vom ajunge la infectarea a 30% din populaţia Statelor Unite”, a afirmat Gottlieb la emisiunea ”Squawk Box”.

Statele Unite au o populaţie de aproximativ 330 de milioane de oameni.

”Dacă te uiţi la state precum Dakota de Nord şi Dakota de Sud, este probabil de 30%-35%. Poate de până la 50%”, a adăugat acesta.