Ministerul Sănătăţii transmite că au fost identificate 302 de centre de vaccinare împotriva noului coronavirus în unităţi sanitare pentru a demara imunizarea personalului medical. În plus, au fost identificate şi alte 597 centre, în alte spaţii, în afara unităţilor sanitare, pentru etapele de vaccinare II şi III. Astfel, urmează să fie înfiinţate aproximativ 900 de centre, iar în cursul săptămânii acesteia va fi definitivat numărul acestora la nivel naţional.

Ministrul Nelu Tătaru a declarat următoarele, în cadrul unei videoconferinţe cu reprezentanţii DSP-urilor: “Astăzi (marţi – n.red.) începem un lung şir de întâlniri virtuale pentru pregătirea campaniei de vaccinare împotriva COVID-19 care va fi coordonată de către Comitetul Naţional. Aşteptăm finalizarea propunerilor pentru organizarea centrelor de vaccinare, atât cele din unităţile de vaccinare, cât şi cele din alte spaţii identificate. Trebuie să colaboraţi la nivel local cu reprezentanţii prefecturilor şi cei ai comitetele judeţene de urgenţă care vă vor acorda tot sprijinul.”

Ministerul le-a dat Direcţiile de Sănătate Publică termen până miercuri, 9 decembrie, ca să transmită informaţiile finale privind identificarea spţaiilor în care vor fi înfiinţate centrele de vaccinare, dar şi privind resursa umană care va fi implicată în constituirea echipelor de vaccinare, se precizează într-un comunicat al Ministerului Sănătăţii.

Comitetul Naţional de coordonare a activităţilor privind vaccinarea împotriva COVID-19 este un organism interministerial, fără personalitate juridică, în subordinea directă a Secretariatului General al Guvernului şi coordonarea premierului României.

Când începe campania de vaccinare în ţara noastră?

În acest weekend, Nelu Tătaru a anunțat că, cel mai probabil, campania de vaccinare împotriva SARS-CoV-2 va începe în luna ianuarie a anului 2021.

În ceea ce privește persoanele care urmează să fie vaccinate, ministrul a subliniat că primii care vor fi vaccinaţi vor fi cei din sistemul medical. Totodată, ministrul a precizat că și el se va vaccina fără niciun fel de problemă. El a mai menționat faptul că există doar două metode prin care pandemia ar putea lua sfârșit: ”fie trecând prin boală”, fie făcând vaccinul anti-COVID.

De asemenea, ministrul a mai subliniat faptul că, în cazul în care vaccinul va apărea de Crăciun, cu siguranță în luna ianuarie românii se vor putea vaccina.

„Primii sunt cei din sistemul medical public şi privat. Avem aproape 550.000 de persoane în această cartografiere, urmând cei care sunt instituţionalizaţi, apoi cei care asigură bunăstarea şi buna funcţionare a societăţii. Sigur mă voi vaccina. Am repetat-o încă de la începutul acestei pandemii. Nu putem să ne imunizăm decât trecând prin boală sau făcând un vaccin.

Tot acest an am aşteptat momentul în care să apară vaccinul. Acest vaccin a apărut, aşteptăm şi autorizarea de la Agenţia Europeană a Medicamentului. Sper să apară până de Crăciun şi atunci, din ianuarie să putem vaccina”, a declarat Nelu Tătaru.