Europarlamentarul Traian Băsescu, fost preşedinte al României, spune că, în ultimii ani, ţara trece „printr-o experienţă unică”, şi anume, „cei care instalează guverne sunt tot cei care dau jos guvernele României, ca şi cum căderea guvernelor ar fi un soi de vitamină pe care o înghite economia pentru a creşte”.

„Nu există nicio ţară în lumea asta căreia să îi facă bine instabilitatea guvernamentală, mai ales când este generată de ambiţii şi interese personale sau cel mult de interese de partid, dar nu de interesul naţional. Suntem într-o ţară în care guvernul este căzut, justiţia este în grevă nedeclarată, iar parlamentul are majorităţi cu geometrie variabilă în funcţie de „tain”. Nu ştie nimeni care e de fapt majoritatea”, a scris Traian Băsescu, miercuri seara, pe pagina sa de Facebook.

În opinia sa, „în momentul de faţă toate cele trei puteri ale statului sunt în stare de nefuncţionare”.

„Rar poţi să vezi o asemenea degringoladă în funcţionarea unui stat, mai ales că lipseşte pârghia constituţională a chemării poporului la urne pentru resetarea ierarhiilor politice din Parlament. În plus, urmare a victoriei „la scor” de astăzi din Parlament, socialiştii au primit o nesperată gură de oxigen şi teoretic au redevenit eligibili pentru conducerea unei majorităţi. Mai rău nu se poate!”, conchide Băsescu.