Traian Băsescu a declarat în cadrul unei intervenții la postul B1TV că nu este indicată varianta alegerilor anticipate în actualul context economic al României. Declanșarea anticipatelor, în urma demisiei premierului Ludovic Orban sau a unei moțiuni de cenzură, ar decredibiliza partidele implicate, a mai punctat Băsescu.

„A provoca o criză politică de dragul unor aranjamente electorale este prea mult. Ar fi fost indicată organizarea alegerilor anticipate ar fi avut sens doar dacă liberalii aveau în vedere modificarea Constituției. Nu cred că liberalii vor obține două treimi din voturi, așa cum arată unele sondaje. Ba s-ar putea să aibă surprize”, a declarat Traian Băsescu.

Fostul președinte a precizat faptul că odată cu căderea Guvernului vor urma trei luni de instabilitate politică pentru România, cu guverne interimare, iar acest lucru nu este de dorit în contextul economic actual.

Premierul Ludovic Orban s-a întâlnit, vineri, cu preşedintele Klaus Iohannis și a declarat că s-a luat decizia organizării de alegeri anticipate. Acesta a spus că ar fi ideal ca anticipatele să aibă loc odată cu alegerile locale, iar dacă nu se va putea, cât mai repede după acestea. Orban a mai precizat că s-a înfiinţat deja un grup de lucru care va purta discuţii în acest sens. Premierul nu a dorit însă să spună clar dacă va demisiona de la Palatul Victoria pentru a declanşa procedura alegerilor anticipate: „Nu o să vă dezvălui strategia.”