Traian Băsescu intervine în tensiunea europeană: Trebuie să trimitem Ucrainei echipamente militare defensive

Aflat la Strasbourg, fostul președinte al României, Traian Băsescu, a susținut un discurs în cadrul Plenului Parlamentului cu privire la situația de la frontiera de est a Ucrainei.

Fostul președinte amintește că președintele Rusiei, Vladimir Putin, cere garanții de securitate din partea Statelor Unite ale Americii, dar și din partea NATO, citând, totodată, declarația făcută de către ministrul adjunct de Externe, Serghei Riabkov.

”Moscova solicită garanţii de securitate din partea SUA şi a NATO, precum că Alianţa Nord Atlantică nu se va extinde spre Est, în condiţiile în care, ca state independente şi suverane, Ucraina şi Georgia doresc acest lucru.

Declaraţia ministrului adjunct de externe Serghei Riabkov este edificatoare, citez, „Lipsa de progres în soluţionarea politico-diplomatică a acestei probleme va face ca răspunsul nostru să fie militar şi tehnico-militar”.”, spune Traian Băsescu.

Obiectivul este ocuparea estului şi sudului Ucrainei până la Gurile Dunării (până pe Braţul Chilia)

Traian Băsescu a mai spus că mobilizarea trupelor rusești la granița estică a Ucrainei reprezintă, de fapt, pregătiri pentru invazie, menționând, totodată, că obiectivul Kremlinului este de a ocupa estul și sudul Ucrainei.

”Trupele Armatei Ruse mobilizate la frontiera estică a Ucrainei au semnificația unei pregătiri pentru invazie, ca răspuns militar al Rusiei.

Obiectivul este ocuparea estului şi sudului Ucrainei până la Gurile Dunării (până pe Braţul Chilia), realizându-se astfel legătura teritorială cu Crimeea ocupată, dar şi accesul direct la Dunăre.”, a declarat Traian Băsescu, marți, la Strasbourg.

Cum și-a permis Rusia să modernizeze armata

De asemenea, fostul președinte mai spune că Vladimir Putin a modernizat armata rusă din banii pe care i-a primit în urma vânzării cantităților tot mai mai de gaz de la Gazprom.

În plus, Traian Băsescu spune că este important ca Ucraina să primească echipamente militare defensive și, totodată, să fie consolidat militar flancul estic al Uniunii Europene și al NATO.

”Uniunea ameninţă Rusia cu sancţiuni, iar Putin ar putea închide robinetul GAZPROM.

În loc să căutăm surse alternative de aprovizionare cu energie, am cumpărat cantităţi de gaze tot mai mari de la GAZPROM, bani cu care Preşedintele Putin a modernizat armata care astăzi este masată la frontierele Ucrainei. Trebuie să trimitem Ucrainei echipamente militare defensive; Trebuie să consolidăm militar flancul estic al Uniunii Europene şi al NATO; Trebuie să găsim treptat alternative la GAZPROM;

Germania trebuie să renunțe la darea în exploatare a gazoductului NORTH STREAM 2.”, a fost mesajul fostului președinte al României, Traian Băsescu, în cadrul Plenului Parlamentului.