În condițiile exploziei prețurilor la energie în acest sezon, este important să putem economisi cât mai mulți bani la facturile la încălzire în următoarele câteva luni. Experții de la PlumbNation, din Regatul Unit, au întocmit o listă cu zece sfaturi esențiale pentru ca oamenii să se asigure că plătesc cât mai puțin pentru încălzirea locuinței în această iarnă, scrie Edinburghlive.

1. Actualizați-vă termostatul

Termostatul controlează temperatura casei, comunicând cu centrala. Termostatele, în special în casele cu sisteme de încălzire vechi, se pot degrada în timp. Asta poate duce la întârzieri în pornirea centralei sau la încălzirea casei la temperaturi mult mai mari decât e necesar.

Actualizarea termostatului ar putea oferi o mai mare precizie, prevenind risipa de energie și ajutându-ne să economisim mai mulți bani.

2. Izolați-vă cât mai bine ușile și ferestrele

Unul dintre cele mai ieftine și mai eficiente moduri de a economisi energie și bani este să identificați în primul rând „zonele cu probleme”, adică pe unde poate pătrunde frigul. De la uși și ferestre și pînă la podea. De aceea, este bine să folosiți la ferestre și uși materiale izolante pe bază de silicon pentru a nu lăsa să mai intre aerul rece.

3. Puneți o haină sau două în plus

În loc să stați cu ochii pe termostat și pe cît de cald e în casă, n-ar strica să mai puneți o haină-două pe voi, pentru a regla temperatura corpului. Cu cât avem mai multe haine, cu atât centrala va rămâne mai puțin pornită, reducând factura la încălzire.

4. Îngrijiți-vă de decorarea casei cu perdele și covoare de calitate

Draperiile și covoarele pot face diferența în economisirea banilor pentru încălzire. Dacă aveți o casă gata mochetată, atunci vă va ajuta natural la creșterea izolației. Dacă aveți parchet, investiți acum în materiale de bună calitate, cum ar fi un covor, care va contribui la prevenirea pierderii căldurii.

5. Coborâți termostatul cu 1°C

O factură mare la căldură poate fi corectată cu ușurință cu formula „reducere”. Reducând încălzirea cu doar 1°C, puteți economisi până la 10% din factură. Important: contrar credinței populare, reglarea termostatului la mai multe grade NU încălzește camera mai repede. Această metodă va face doar ca facturile să crească.

6. Curățați-vă caloriferele

Straturile de praf din calorifer pot împiedica circulația eficientă a căldurii. În consecință, caloriferele vor trebui să lucreze mai mult pentru a vă încălzi camera. Așa că acum e timpul să aruncați un ochi la calorifer și să-l mai curățați de praf.

7. Nu uscați hainele pe calorifer

Nu mai folosiți caloriferele pentru a usca hainele! Asta împiedică căldura să iasă și să încălzească camera, iar centrala trebuie să funcționeze într-un ritm mai mare, arzându-ne la buzunar. În plus, creșterea umidității aerului poate crea condens, generând probleme cu mucegaiul și umiditatea.

8. Verificați masca de calorifer

Dacă aveți o mască de calorifer, asigurați-vă că acesta este un bun conductor de căldură. O mască decorativă realizată din lemn este un conductor slab și poate împiedica dispersarea eficientă a căldurii.

9. Aerisiți caloriferele

Aerisirea caloriferului este esențială pentru a preveni scăderea eficienței, în urma pătrunderii aerului în sistemul de încălzire. Dacă acesta este cald în partea de jos, dar rece în partea de sus, e un semn că aerul e acolo și caloriferul trebuie aerisit.

10. Reparați-vă centrala

Dacă centrala este foarte veche, s-ar putea să nu funcționeze la fel de eficient ca pe vremuri. Centralele defecte pot crește substanțial factura de încălzire, deoarece vor trebui să lucreze mult mai mult pentru a vă aduce casa la temperatura dorită.