Modul în care gândim și simțim este influențat direct de ceea ce mâncăm. Această idee poate părea ciudată, totuși s-a dovedit că o alimentație corectă ne mărește coeficientul de inteligență (IQ), ne dă o bună dispoziție și stabilitate emoțională, ne ascute memoria și ne păstrează mintea tânără.

„Pentru antreprenorii zilelor de astăzi, sedentarismul este cea mai mare provocare”

Fiecare dintre stările noastre – gândirea, simțirea, energia mintală și concentrarea – iau naștere într-o rețea formată din celule ale creierului strâns legate între ele, funcționarea eficientă a fiecăreia dintre aceste celule fiind dependentă de cantitatea optimă de nutrienți primiți.

Recent, nutriționistul Maria – Raluca Huluță a făcut o analiză a importanței alimentației în cazul antreprenorilor, persoane care au nevoie de o mare capacitate de concentrare.

„Pentru antreprenorii zilelor de astăzi, sedentarismul este cea mai mare provocare. Prin simplu fapt că petrecem ore în șir în fața calculatorului, fără să ne ridicăm, să ne mișcăm, blocăm circulația sângelui, limfa nu este mișcată, astfel corpul are de suferit.

O altă greșeală este că nu țin cont de principiile alimentare care-i ajută să înțeleagă cum funcționează corpul, ce ar trebui să mănânce dimineața, la prânz și seară, să știe cum să mestece sau cum să bea apă. Antreprenorii nu au nevoie de un meniu strict în care să numere calorii, însă au nevoie să cunoască aceste elemente de bază”, explică Maria-Raluca Huluță, nutriționist ce se ocupă de dieta mai multor antreprenori din România.

Ce ar trebui să mâncăm pentru o bună funcționare a creierului?

Specialistul spune că cele mai bune alimente pentru funcționarea creierului nostru sunt avocado, spirulina, nuci/semințe crude, afine, ceai verde, kiwi, ciocolata neagră, măr, roșii și broccoli.

„Un meniu ideal pentru un om care are nevoie de o capacitate mare de concentrare intelectuală, cum sunt și antreprenorii, trebuie să conțină o cantitate suficientă de fibre dimineața, adică multe fructe.

O masă consistentă la prânz care să îi ajute să se simtă energizați chiar și după ce au mâncat și să revină la fel de focusați pe activitatea lor și o cină de calitate, plină de nutrienți care să ajute corpul să se regenereze pe timpul nopții”, explică nutriționistul Maria-Raluca Huluță.

De asemenea, există și alimente nocive. Printre acestea se numără lactatele de origine animală (brânză, cașcaval, telemea, iaurt, smântână), uleiurile de slabă calitate(ulei de floarea soarelui), sucurile și apele carbogazoase, cerealele pline de zahăr și coloranți, dulciurile din comerț cu mult zahăr (cu prea multe ingrediente pe etichetă – tot ce trece de 10 ingrediente e cu un semn mare de întrebare), făinoasele cu gluten, margarina, alcoolul, prăjelile și sosuri din comerț.

„Fă pași mici și îmbunătățește tot ce poți. Dacă nu poți mânca sănătos, fă sport. Dacă nu ai timp de sport, mănâncă o cină curată. Dacă nu mănânci corect, odihnește-te suficient. Orice pas, cât de mic, influențează sănătatea ta pe termen lung, dar și succesul afacerii tale”, spune în încheiere Maria-Raluca Huluță, conform MoveInspireFIT.