Ce alimente ar trebui să mănânci dacă te confrunți cu aceste probleme
„Concluziile studiului nostru se aliniază cu datele anterioare care arată că omega-3 ajută la reglarea prostaglandinelor, care joacă un rol în inflamația durerilor de cap”, spune medicul Church de la Academia Americană de Medicină.
Prostaglandinele sunt substanțe asemănătoare hormonilor care au impact asupra funcțiilor corporale, cum ar fi inflamația, durerea și crampele menstruale.
Ce alimente trebuie să consumi dacă te confrunți cu dureri de cap, conform Cnet.
1. Alimente bogate în Omega-3, precum nucile
Peștele gras conține vitamina D, coenzima Q10 și vitamine B, precum riboflavina, care susțin un metabolism cerebral sănătos.
Kiran Campbell, nutriționist la MyNetDiary, menționează o meta-analiză din 2024 care dezvăluie că acizii grași omega-3 pot reduce frecvența, durata și severitatea migrenelor. Ea adaugă că sursele vegetale includ semințe de chia, nuci, semințe de in și ulei de alge.
Exemple de alimente: somon, macrou, sardine, semințe de chia, nuci, semințe de in și ulei de alge
2. Alimente bogate în magneziu, precum spanacul
Daniel Redwood, directorul departamentului de Nutriție Umană și Medicină Funcțională de la Universitatea Western States, explică:
„Atenția asupra importanței magneziului în migrenă a crescut în importanță odată cu descoperirea conform căreia persoanele cu migrene aveau niveluri mai scăzute ale acestui mineral în globulele roșii, ser și țesutul cerebral.”
Alimentele bogate în magneziu – precum semințele de dovleac, spanacul și avocado – pot reduce severitatea și incidența migrenelor.
Un studiu din 2022, care examinează potențiala legătură dintre deficitul de magneziu și migrenă, descrie modul în care deficitul de magneziu este implicat în atacurile de migrenă din cauza unor procese precum depresia de răspândire corticală, stresul oxidativ, dezechilibrul neurotransmițătorilor și dezechilibrul electrolitic.
Exemple de alimente: semințe de dovleac, spanac și avocado, varză kale, broccoli
3. Ghimbir
„Mulți consideră ghimbirul o modalitate de a ajuta la migrene”, afirmă Dr. Maria Knöbel, medic generalist la Medical Cert UK. „Studiile au dovedit că ghimbirul reduce greața și poate reduce inflamația care duce la migrenă. Ghimbirul a ajutat pacienții, indiferent dacă îl iau sub formă de ceai de ghimbir sau sub formă de supliment”, a declarat ea.
Un studiu din 2014 a constatat că pudra de ghimbir este la fel de eficientă ca medicamentul sumatriptan în tratarea atacurilor acute de migrenă, dar cu mai puține efecte secundare. Church recomandă ghimbirul deoarece conține compuși antiinflamatori naturali, cum ar fi gingerolul.
Un studiu din 2019 a constatat că 400 mg de extract de ghimbir, pe lângă 100 mg de ketoprofen, un medicament antiinflamator nesteroidian, pot ajuta la tratarea atacurilor de migrenă.
4. Nuci și semințe, precum semințele de dovleac
„Un alt grup de alimente pe care le recomand sunt nucile și semințele, inclusiv migdalele, semințele de dovleac, semințele de floarea-soarelui și nucile”, afirmă Church.
La fel ca legumele cu frunze verzi, acestea sunt bogate în magneziu și oferă și vitamina E.
Exemple de alimente: migdale, semințe de dovleac, semințe de floarea-soarelui și nuci
5. Scorțișoară
Scorțișoara conține o cantitate mare de antioxidanți care pot reduce frecvența durerilor de cap. Studiile sugerează că scorțișoara poate reduce inflamația, reducând frecvența, severitatea și durata migrenei.
6. Alimente bogate în vitamina B2, cum ar fi ouăle
Un studiu controlat randomizat din 1998 a constatat că 400 mg de riboflavină zilnic au redus semnificativ frecvența și severitatea migrenei pe o perioadă de trei luni. Deși această doză mare provine de obicei din suplimente, alimentele bogate în riboflavină susțin aceleași procese metabolice în prevenirea migrenei. Aceste alimente includ ouă, lactate și carne slabă.
Riboflavina este esențială pentru producerea de energie mitocondrială, iar mulți cercetători cred că migrenele provin parțial din disfuncția metabolismului energetic din celulele creierului.
7. Turmeric
Curcumina este compusul activ din turmeric și, potrivit lui Campbell, are „o putere antioxidantă ridicată și este bună mai ales atunci când este asociată cu acizi grași omega-3. Campbell face referire la un studiu randomizat, dublu-orb, controlat cu placebo, din 2021, care a concluzionat:
„Constatările actuale au arătat că suplimentarea cu acizii grași n-3 și curcumină poate fi sugerată ca o nouă abordare în gestionarea migrenelor.”