Dar „corpul uman are nevoie de anumite alimente chiar şi atunci când suntem bolnavi, așa că nu evitați să mâncați”, spune medicul de familie Dr. Shannon Dowler, membru al Academiei Americane a Medicilor de Familie, citat de Time.

Dowler susţine că, pe lângă hidratare, care este obligatorie în orice tip de problemă, există alimente specifice care ne pot ușura simptomele.

Alimente pe care ar trebui să le mănânci

Acest ghid oferă câteva sfaturi importante, menționând alimentele care pot fi consumate, în funcţie de afecţiune.

Gastroenterită

Cu un stomac deranjat, diaree, vărsături sau o combinație a celor trei, probabil că nu vă este foarte foame sau sete când aveți gastroenterită. Problema este că e ușor să te deshidratezi, spune dieteticianul și specialistul certificat în nutriție oncologică Amy Bragagnini, purtătorul de cuvânt al Academiei de Nutriție și Dietetică. Deshidratarea poate fi extrem de periculoasă, ducând la dureri de cap, oboseală, amețeli și alte simptome neplăcute, conform Clinicii Cleveland.

Bragagnini sugerează să bem multă apă, apă de cocos sau băuturi cu electroliți. Începeți încet și adăugați mai multe lichide pe măsură ce le puteți tolera. „Luați înghițituri mici, în loc să înghițiți cantități mari de lichide”, spune Dowler.

Apoi, este indicat să consumați fibre solubile, care pot ajuta la creșterea scaunului, fără a presa prea mult sistemul, potrivit Asociației Americane de Gastroenterologie. Respectați opțiunile cu amidon, cum ar fi biscuiți, banane, orez, compot de mere și pâine prăjită, spune Dowler. Dieta BRAT – banane, orez, compot de mere și pâine prăjită chiar funcționează.)

Mâncaţi mese mici, frecvente, nu mese bogate, care vă pot face să vă simțiţi mai rău, adaugă Bragagnini. Și evitați orice conținut prea bogat în fibre, cum ar fi nucile, semințele și fructele sau legumele cu coajă, care pot fi greu de digerat, precum și îndulcitorii artificiali, care pot provoca diaree, spune ea.

Evitați tot ce ar putea înrăutăți deshidratarea sau diareea, cum ar fi cofeina și alcoolul, adaugă Dowler.

Constipaţie

Hidratarea este cheia și la celălalt capăt al spectrului digestiei, spune Bragagnini. „De multe ori, când oamenii sunt constipați, intestinele pur și simplu nu se mișcă, așa că este important să beţi multe lichide”, sfătuiește el.

Băuturile calde în special ar putea ajuta la stimularea mișcării intestinale, potrivit Bibliotecii Naționale de Medicină. Mulți ale prunele uscate sau compotul de prune, dar multe fructe oferă fibre.

Alimentele bogate în fibre, cum ar fi fasolea, cerealele integrale, leguminoasele și nucile pot ajuta la prevenirea constipației. Doar asigurați-vă că adăugați mai multe fibre cu grijă. „Dacă dintr-o dată treci de la lipsa de fibre la cantități uriașe de fibre, s-ar putea să-ți agravezi constipația și să te balonezi și mai mult”, adaugă el.

Răceală și gripă

Infecțiile căilor respiratorii superioare pot distruge pofta de mâncare, mai ales dacă simțul gustului sau al mirosului este dezactivat. Mâncați alimente pe care le găsiți hrănitoare și reconfortante – cum ar fi o supă de pui sau de vită, pâine prăjită, cereale, orez – și rămâneți la acestea, spune Bragagnini. „Când nu vă simțiți bine, încercați să mâncați lucruri care nu vă vor irita sau agrava simptomele”, spune ea.

Ceaiul de mentă sau de ghimbir poate fi calmant, adaugă ea.

Durere în gât

Optați pentru alimente și băuturi reci, cum ar fi înghețată sau iaurt sau orice altceva „care se simte calmant pentru gât”.

Supele calde sunt foarte bune și ele și conțin mai mulți nutrienți decât apă. Ceaiul cu lămâie și miere poate calma durerea în gât și poate calma tusea.

Arsuri la stomac

Arsurile la stomac sau refluxul de acid apar atunci când supapa care leagă esofagul și stomacul nu menține acidul din stomac acolo unde ar trebui să fie, potrivit Institutului Național de Diabet și Boli Digestive și Renale.

Primul lucru de făcut este să știți ce alimente ar putea să vă agraveze simptomele. Citricele, alimentele picante, alimentele acide (cum ar fi roșiile), ciocolata, cofeina, alcoolul și menta pot declanșa arsuri la stomac, așa că evitați-le, spune Bragagnini.

De asemenea, încercați să nu mâncați aproape de ora de culcare, deoarece astfel acidul din stomac va ajunge mai ușor înapoi în esofag.

În schimb, adăugați alimente bogate în fibre în dietă, cum ar fi castraveții și verdețurile, spune Dowler. Alimentele cu conținut scăzut de acizi, cum ar fi bananele și conopida, vă pot ajuta să vă simțiți mai bine.