Contribuția la sănătate va fi percepută pentru pensiile care depășesc 3.000 de lei. Impozitul pe dividende rămâne neschimbat, la 10%, în 2025. Vor urma să urce la 16% din 2026. De asemenea, premierul a subliniat că „titularii din Educaţie nu-şi pierd locurile de muncă şi nu li se taie din salarii”.

În plenul Parlamentului, Ilie Bolojan a detaliat planul de măsuri fiscale pe care Guvernul îl va implementa prin asumare. Acesta include o restructurare a sistemului TVA. Cota generală va fi de 21%, iar cea redusă va fi de 11%, aplicabilă alimentelor de bază, medicamentelor, lemnului de foc, cărților, serviciilor de canalizare, energiei termice și, temporar, sectorului HoReCa.

Premierul Bolojan a prezentat în plenul Parlamentului pachetului pe care Guvernul își asumă răspunderea

„Vor creşte cu 10% accizele la alcool şi carburanţi. De asemenea, vor creşte accizele şi pentru tutun”, a declarat Premierul Bolojan.

Șeful Guvernului a informat și despre introducerea contribuției la sănătate pentru pensiile care depășesc pragul de 3.000 lei.

„Se plăteşte doar pentru partea care depăşeşte acest prag. Obiectivul dorit este creşterea numărului de contribuabili la sănătate de la 6 milioane, la 8 milioane”, a explicat Bolojan.

Premierul a mai anunțat intenția de a taxa capitalurile mari.

„Impozitul pe dividende rămâne 10% în 2025, apoi va ajunge la 16%, începând cu 1 ianuarie 2026. Profiturile suplimentare ale băncilor şi companiilor de jocuri de noroc se impozitează mai mult, iar câştigurile companiilor de jocuri de nororc vor fi suprataxate”, a menționat el.

Cheltuieli reduse

Un alt punct important vizează reducerea unor cheltuieli din bugetul public. „În anul 2026 se îngheaţă salariile şi pensiile din sistemul public. Se limitează angajările şi sporurile nejustificate”. În ceea ce privește domeniul educației, premierul a venit cu lămuriri clare.

„Aş vrea să fie limpede pentru toată lumea: titularii din Educaţie nu-şi pierd locurile de muncă şi nu li se taie din salarii. Da, e adevărat, vor fi mai puţine plăţi cu ora şi câştigurile suplimentare din această activitate se vor reduce. Iar bursele nu dispar, dar sistemul se reorganizează pentru a deveni sustenabil şi meritocratic.

Bursele vor fi acordate doar pentru merit real şi burse sociale pentru nevoi reale. Se elimină, aşadar, anomalia prin care aproape o întreagă clasă primea bursă de merit fără performanţă”, a precizat acesta.

Ilie Bolojan a atras atenția și asupra subiectului referitor la bursele elevilor: „Gândiţi-vă că în trei ani de zile, din cauza anomaliilor din sistem, bugetul pentru bursele elevilor a crescut de peste 25 de ori, de la 188 de milioane la 4,7 miliarde”, a completat premierul. Acesta a mai adăugat că norma didactică va fi mărită cu două ore, apropiindu-se astfel de media europeană în domeniu.

Urmează alte reguli

Ilie Bolojan a mai declarat, luni, 7 iulie, în fața Parlamentului, că până la finalul lunii iulie, Executivul va reveni în Legislativ cu un al doilea pachet de inițiative. Acesta va include reforma pensiilor speciale, reorganizarea companiilor de stat, diminuarea indemnizațiilor din consiliile de administrație și ajustarea aparatului administrativ din primării. De asemenea, va viza și restructurarea instituțiilor ASF, ANCOM și ANRE, accelerarea digitalizării, combaterea evaziunii fiscale și a risipirii fondurilor publice, dar și grăbirea atragerii fondurilor europene.

Premierul a menționat, în cadrul dezbaterilor, că atunci când a afirmat că este nevoie de un nou început, a avut în vedere și acțiuni concrete pentru restabilirea normalității în administrația centrală și locală. „Unele vin prin educaţie, dar unele mai vin şi prin reguli. Şi cu aceste reguli se ocupă acum Guvernul pe care îl conduc. Din acest motiv, vreau să vă vorbesc şi despre cel de-al doilea pachet pe care îl avem în pregătire la Guvern. El va veni în completarea acestor prime măsuri”, a spus premierul în discurs.

Reforme peste reforme

„Până la sfârşitul lunii iulie, vom reveni în faţa Parlamentului României cu acest al doilea pachet de măsuri, cu accent pe echitate, moralitate şi eficienţă. Vorbim despre reforma pensiilor speciale, prin eliminarea excepţiilor, calculul corect al pensiilor şi intrarea în pensie la vârsta generală, reforma companiilor de stat şi a autorităţilor autonome. Restructurăm ASF, ANCOM şi ANRE. Reducem numărul de membri şi indemnizaţiile din consiliile de administraţie. Transparentizăm activităţile şi contractele”, a anunţat premierul.

Ilie Bolojan a adus în discuție și modernizarea administrației publice, atât la nivel central, cât și local. El face referire la eficientizarea aparatului bugetar din cadrul primăriilor și agențiilor, descentralizarea deciziilor, digitalizarea proceselor, combaterea evaziunii și a deturnării banilor publici. Premierul invocă și impulsionarea absorbției fondurilor europene și concentrarea pe investiții care contribuie direct la dezvoltare.