Pachetul, destinat reducerii deficitului bugetar, urmează să fie adoptat fără dezbatere sau vot în Parlament, potrivit procedurii prevăzute de Constituție. Înaintea acestei ședințe, va avea loc o întâlnire a Executivului la Palatul Victoria pentru a definitiva forma finală a proiectului de lege.

Guvernul condus de Ilie Bolojan își asumă răspunderea pe pachetul fiscal în Parlament

Asumarea răspunderii este o procedură care permite Guvernului să adopte rapid un proiect de lege, iar dacă în termen de trei zile nu este depusă o moțiune de cenzură, acesta intră automat în vigoare. În cazul în care este inițiată o moțiune și aceasta este adoptată de majoritatea parlamentarilor, Guvernul este demis.

Contextul macroeconomic care justifică aceste măsuri este unul tensionat. Premierul Ilie Bolojan a subliniat recent gravitatea situației financiare a statului și riscul ca România să nu își mai poată acoperi cheltuielile publice, inclusiv salariile și pensiile. Guvernul consideră că aplicarea rapidă a măsurilor este esențială pentru evitarea unui colaps bugetar.

Pachetul fiscal care va intra în vigoare la 1 august prevede, printre altele, reducerea numărului de cote TVA de la trei (5%, 11%, 19%) la două (11% și 21%). Cota redusă de 11% va rămâne valabilă pentru medicamente, alimente, apă și canalizare, irigații, cărți, lemne de foc și energie termică. Industria HoReCa va păstra actuala cotă doar până în octombrie, urmând ca aceasta să crească la 21% dacă veniturile bugetare nu se îmbunătățesc.

„Nu mai putem continua în felul acesta. Dacă nu am face nimic sau am mai lungi foarte mult aceste măsuri, ar fi câteva consecințe, care ar însemna intrarea în incapacitate de plată a statului român (…) și deci nu am putea acoperi cheltuielile statului, inclusiv salariile și pensiile”, a spus Bolojan.

economie, criză financiară
SURSA FOTO: Dreamstime

Accizele vor crește substanțial de la 1 august

De la 1 august, accizele pentru băuturile alcoolice și combustibili vor fi majorate cu 10%. În cazul motorinei, Guvernul va aplica o schemă de restituire parțială pentru companiile de transport. Totodată, acciza pentru țigări va crește. O altă măsură importantă este introducerea contribuției la sănătate (CASS) de 10% pentru pensionarii cu venituri lunare mai mari de 3.000 de lei, aplicabilă doar sumei care depășește acest prag.

Alte măsuri anunțate includ majorarea impozitului pe dividende de la 10% la 16% începând cu 1 ianuarie 2026, suprataxarea profiturilor bancare și a câștigurilor din jocuri de noroc în același an, precum și înghețarea salariilor bugetarilor și a pensiilor tot din 2026. De asemenea, bursele studenților vor fi reduse.

Persoanele care au coasigurați fără venituri vor trebui să plătească 2.430 de lei anual

Începând cu luna august, persoanele care au coasigurați fără venituri – cum ar fi soțul, soția sau părinții – vor trebui să plătească 2.430 de lei anual pentru fiecare astfel de persoană, pe baza unei declarații depuse la ANAF. În plus, pentru achiziția unei locuințe cu TVA redus de 5%, se va impune un avans obligatoriu de 20% până luna viitoare.

Impozitul pe câștigurile din jocurile de noroc se modifică și el, urmând ca pentru sumele sub 10.000 de lei să se aplice o taxă de 4%, în loc de 3%, cum era anterior.

Aceste decizii sunt luate în contextul în care România a înregistrat în anul anterior cel mai mare deficit bugetar din Uniunea Europeană, de 9,3% din PIB.