Scott Bessent, avertisment privind taxele vamale
Secretarul Trezoreriei, Scott Bessent, a declarat că administrația va impune taxe vamale majorate începând cu 1 august, dacă nu se încheie acorduri bilaterale cu statele vizate. Anterior, fusese stabilit termenul de 9 iulie, însă președintele Donald Trump a anunțat public că noul termen este 1 august.
Bessent a precizat că SUA vor trimite în jur de 100 de scrisori de avertizare către „țări mici cu care nu avem relații comerciale semnificative”. Totuși, atenția se va concentra pe 18 parteneri majori, care generează 95% din deficitul comercial american.
„Președintele Trump va trimite scrisori unora dintre partenerii noștri comerciali spunând că, dacă nu avansează, atunci la 1 august, vor reveni la nivelul tarifelor din 2 aprilie”, a explicat Bessent la CNN.
Scrisorile vor începe să fie expediate luni, la ora 16:00 GMT. Trump a estimat că primele 12 până la 15 scrisori vor fi trimise în prima zi, urmând altele în zilele următoare.

Donald Trump revine la tarifele din aprilie: presiune maximă pe comerț
Președintele a indicat că, în lipsa unor progrese, SUA „vor reveni la nivelul tarifelor din 2 aprilie”. Este vorba despre tarife comerciale majorate, parte dintr-un plan agresiv de echilibrare a balanței comerciale externe.
Această escaladare vine într-un moment tensionat în politica externă americană, iar economiștii avertizează că astfel de decizii ar putea genera contra-măsuri din partea statelor afectate și ar pune presiune pe consumatorii americani, prin creșterea prețurilor la importuri.
Elon Musk a lansat partidul America Party
Într-un alt gest care a atras atenția Casei Albe, Elon Musk a anunțat lansarea America Party, o formațiune politică nouă, creată după ce s-a declarat împotriva politicilor bugetare promovate de Donald Trump. Musk a promis anterior că va intra în politică dacă legea bugetului, care prevede o majorare a datoriei publice, va fi adoptată.
Scott Bessent a comentat tranșant acest gest, afirmând că Musk ar trebui „să se concentreze pe companiile sale”, nu pe politică. Oficialul a sugerat că consiliile de administrație ale companiilor conduse de Musk sunt nemulțumite de implicarea sa în activitatea politică.
„Cred că consiliile de administrație ale diferitelor sale companii au vrut ca el să se întoarcă și să conducă acele companii, lucru la care este mai bun ca oricine”, a spus Bessent.
Tensiunile Trump-Musk după plecarea miliardarului de la vârful DOGE
Musk a condus până în luna mai Departamentul pentru Eficiență Guvernamentală (DOGE), însă s-a retras din funcție pentru a gestiona problemele de imagine și vânzări de la Tesla. Relația sa cu Trump s-a deteriorat rapid după ieșirea din Guvern, culminând cu un schimb de replici acide pe tema legii bugetului.
Elon Musk ar fi contribuit cu peste 270 de milioane de dolari la campania lui Trump, fiind unul dintre cei mai influenți donatori. Cu toate acestea, nemulțumirea față de politica fiscală promovată de actuala administrație l-a determinat să se rupă de Partidul Republican.