China pune restricții la achizițiile publice de echipamente medicale din UE

Ministerul Finanțelor din China a anunțat că nu va mai cumpăra echipamente medicale din Uniunea Europeană, dacă valoarea comenzii este mai mare de 45 de milioane de yuani (aproximativ 5,35 milioane de euro).

Decizia vine ca reacție la măsurile luate de Uniunea Europeană luna trecută. Tensiunile dintre Beijing și Bruxelles au crescut după ce UE a impus taxe vamale pe mașinile electrice chinezești. Ca răspuns, China a introdus taxe pe coniacul din UE.

Totodată, Guvernul de la Beijing va limita și importurile de echipamente medicale din alte țări, dacă peste 50% din piesele lor sunt făcute în UE. Aceste reguli intră în vigoare chiar de duminică. Ministerul Comerțului din China a precizat că firmele europene care produc în China nu vor fi afectate de aceste măsuri.

„Din păcate, în ciuda bunăvoinţei şi sincerităţii Chinei, UE a insistat să urmeze propria cale, luând măsuri restrictive şi ridicând noi bariere protecţioniste. Prin urmare, China nu are altă opţiune decât să adopte măsuri restrictive reciproce”, a declarat Ministerul Comerţului din China printr-un comunicat de presă.

La sfârșitul lunii iulie, Beijingul și Bruxellesul vor avea un summit în China.

China pune taxe mari pe coniacul din UE

Vinerea trecută, Guvernul de la Beijing a anunțat că va impune taxe de până la 34,9% pe coniacul adus din Uniunea Europeană, mai ales din Franța. Măsura vine ca reacție la restricțiile puse de UE pe mașinile electrice făcute în China.

Totuși, marile companii de coniac – Pernod Ricard, LVMH și Remy Cointreau – nu vor plăti aceste taxe, dar doar dacă vând la un preț minim stabilit de China. Acest preț nu a fost făcut public.

UE interzice firmelor chineze să participe la licitații pentru echipamente medicale

Luna trecută, Uniunea Europeană a decis să nu mai lase firmele chinezești să participe la licitații publice pentru aparate medicale, în valoare de peste 60 de miliarde de euro pe an. UE a luat această decizie pentru că firmele europene nu au șanse egale pe piața din China. Aceasta este prima decizie luată folosind o lege nouă, activă din 2022, care are scopul de a asigura acces corect între piețele internaționale.

Luna trecută, Guvernul de la Beijing a spus că va răspunde cu propriile măsuri împotriva deciziei UE. Ministerul Comerțului din China a declarat că, deși statul asiatic a încercat să colaboreze, UE a ales să impună restricții. Din acest motiv, Guvernul de la Beijing spune că nu are altă soluție decât să răspundă cu măsuri similare.

Reprezentanții UE din Beijing nu au comentat încă situația.