Potrivit directivei, până în 2030, toate țările membre trebuie să armonizeze legislația pentru ca șoferii să poată circula având permisul de conducere în format electronic, accesibil de pe telefonul mobil.
Uniunea Europeană a aprobat o directivă pentru permisul auto digital
Permisul digital va putea fi folosit în locul documentului fizic, fără ca șoferii să mai fie obligați să dețină asupra lor carnetul de conducere clasic. Documentul electronic va avea o valabilitate de 15 ani, urmând să fie reînnoit la expirare. Permisul în format fizic va rămâne opțional.
Noua directivă mai introduce o perioadă de probă de doi ani pentru șoferii începători. În acest interval, sancțiunile aplicate pentru conducerea sub influența alcoolului sau a substanțelor interzise vor fi mai dure.
De asemenea, tinerii cu vârsta de peste 17 ani vor putea conduce autovehicule, până la împlinirea vârstei de 18 ani, dacă sunt însoțiți de un șofer cu experiență.
În prezent, autoritățile din România nu au anunțat un calendar clar al implementării permisului digital, însă surse din cadrul Direcției de Înmatriculări estimează că directiva europeană ar putea fi adoptată formal în luna octombrie.

Mai multe țări din Uniunea Europeană au început deja digitalizarea permiselor auto
În Spania, permisul de conducere digital a fost introdus în anul 2020, în timp ce Austria l-a adoptat în 2022. În Irlanda, documentul va fi lansat în acest an și va fi inclus într-un așa-numit „portofel digital”, disponibil pe telefonul mobil, potrivit ProMotor.
Acest portofel digital va permite stocarea mai multor documente, printre care:
- actul de identitate,
- permisul de conducere,
- certificatul de înmatriculare,
- asigurarea auto,
- cardul bancar,
- certificările educaționale.
Identitatea digitală va putea fi utilizată pentru diverse servicii, precum obținerea certificatelor medicale, schimbarea domiciliului, înscrierea la universități, deschiderea unui cont bancar sau prezentarea dovezii de vârstă.
Portofelul digital va putea fi folosit atât online, cât și offline
Portofelul digital va putea fi folosit atât online, cât și offline, iar utilizatorii vor putea controla ce informații partajează. Documentele fizice nu vor dispărea complet, deoarece utilizarea versiunii electronice nu va fi obligatorie. Statele membre vor avea obligația de a implementa mecanisme pentru validarea autenticității și valabilității documentelor din portofelul digital.
Obiectivul Uniunii Europene este ca până în anul 2030 cel puțin 80% dintre cetățenii europeni să utilizeze identitatea digitală pentru accesarea serviciilor publice esențiale.