Portocalele sunt o parte delicioasă a oricărei diete, oferind o doză atât de necesară de vitamina C. Un pahar de suc de portocale este modalitatea perfectă de a începe ziua și are un gust și mai bun când este proaspăt. Pentru cele mai suculente fructe, cel mai bine este să crești portocale în curtea casei.

Puteți crește portocali cu tehnica potrivită. Experții oferă informații necesare pentru cei care vor să cultive portocali în curte, scrie site-ul Martha Stewart.

Soiuri de portocale pe care le puteți cultiva în interior

Soiurile standard de portocali pot atinge înălțimi de 6 până la 9 metri înălțime, ceea ce nu va funcționa pentru majoritatea gospodăriilor. În schimb, experții recomandă cultivarea soiurilor de portocali pitici pentru că au dimensiuni mai mici.

Portocal Washington

Când este plantat în containere, portocalul Washington va avea doar aproximativ 2 metri, deci este perfect pentru grădinărit. Este cunoscut și sub numele de portocalul Bahia, deoarece provine din Brazilia și produce portocale mici, fără semințe, care sunt ușor de curățat.

Portocal Trovita

Se crede că Trovita provine dintr-un răsad de la Washington Navel, deci crește cam la fel. Fructul său este puțin mai dulce și mai blând.

Cerințe de îngrijire

Portocalii se dezvoltă în climat cald și însorit. Dacă îi cultivați în interior, veți dori să simulați acel mediu cât mai mult posibil.

Sol

Când alegeți un tip de sol, utilizați un sol bine drenat, cu un pH ușor acid. Joanna Glovinsky, co-fondatorul Fruitstitute, observă că sănătatea solului este o parte esențială a creșterii unui portocal. Afară, insectele și frunzele mențin solul organic, dar acest lucru poate fi greu de reprodus acasă.

„Copacii în ghiveci necesită o gestionare intensivă a solului pentru a menține un sol nutritiv, bogat în substanțe organice”, spune ea.

Glovinsky sugerează că pământul vegetal este bogat în materie organică.

Apă

Cât de des udați portocalul va depinde de câtă lumină primește.

„Cea mai bună abordare este să cercetezi solul în mod regulat și să uzi ori de câte ori începe să se usuce”, spune ea.

Lumină

Lumina este cea mai importantă atunci când vine vorba de cultivarea portocalilor în interior. Pentru ca pomul să producă fructe, are nevoie de opt ore de lumină directă a soarelui, dar în mod ideal, până la 12 ore.

„Cel mai bun test al luminii naturale va fi creșterea plantei– dacă planta nu crește repede sau frunzele cad, atunci nu primește suficientă lumină”, spune aceasta.

Temperatură

Portocalii se dezvoltă la aceleași temperaturi ca și noi – aproximativ 18 până la 20 de grade Celsius. Cu toate acestea, pot face față variațiilor la ambele capete ale acelui interval.

Tăierea

Tăierea nu este un pas extrem de important, dar vă va face pomul mai ușor de gestionat. Glovinsky recomandă tăierea de una sau două ori pe an pentru a menține copacul la o dimensiune proporțională cu recipientul.

Recoltarea

Din fericire, cei mai mulți portocali se autopolenizează, așa că nu va trebui să-ți faci griji.

Cu toate acestea, Elliott notează că „polenizarea nu strică și, în multe soiuri, va ajuta la îmbunătățirea setării fructelor”.

Dacă alegi să autopolenizezi, folosește o pensulă mică pentru a aduce polenul de la o floare la alta. Vă puteți da seama când fructul este gata de recoltare când este portocaliu strălucitor și nu rămân pe el semne de verde; ar trebui să se desprindă ușor de ramură când îl culegi.