Numeroase studii confirmă că factorii dietetici pot schimba starea de spirit – în bine sau în rău. Din ce în ce mai mult, experții în sănătate susțin că anumiți nutrienți, arome și arome pot face o mare diferență în ceea ce privește starea emoțională.
Alimentele care au cele mai multe beneficii pentru stare de spirit îmbunătățesc aspecte importante ale sănătății fizice, potrivit Today.com.
Ce alimente trebuie să mănânci pentru a fi fericit?
În fruntea listei se află fructele și legumele. Un studiu a constatat că în zilele în care oamenii consumă mai multe fructe și legume, au o stare mentală mai bună, în comparație cu zilele în care mâncau mai puțin din aceste alimente.
Vrei să adaugi mai multe alimente care să te facă fericit în dietă? Iată ce trebuie să știi și cum să începi.
Alimentele care te pot face fericit au o serie de alte beneficii, dincolo de impactul lor asupra stării de spirit. Multe sunt bogate în fibre și probiotice, bune pentru intestin, sau pline de antioxidanți, care pot reduce riscul de boli cronice, cum ar fi cancerul.
Iată câteva dintre cele mai accesibile alimente care stimulează starea de spirit:
Afine
În două studii, copiii și adulții tineri care au sorbit o băutură cu afine au experimentat îmbunătățiri ale dispoziției după doar două ore. Cercetătorii atribuie asta compușilor speciali din afine, numiți flavonoide, despre care se crede că îmbunătățesc fluxul de sânge către zonele creierului, care reglează emoțiile.
Curcuma
Acest condiment sănătos este bogat în curcumină, o substanță puternică legată de sănătatea creierului și starea de spirit mai bună. Este atât de puternic încât o meta-analiză recentă a constatat că in general consumul de curcumină poate îmbunătăți semnificativ anxietatea și depresia.
Verdețuri
Verdețurile se numără printre alimentele cu cel mai mare scor pentru alimente antidepresive sau AFS, un sistem care clasifică alimentele în funcție de conținutul lor de nutrienți antidepresivi, cum ar fi acid folic, fier, grăsimi omega-3, magneziu, potasiu și multe altele.
Citrice
Cercetările au descoperit că doar mirosul de citrice îi face pe oameni să se simtă mai fericiți.
Ciocolata neagră
S-a demonstrat că cei care mănâncă ciocolată neagră au cu 70% mai puține șanse de a suferi de simptome de depresie, decât cei care nu mănâncă. Ciocolata neagră conține compuși psihoactivi care fac creierul fericit.
Fasolea
Fasolea oferă un cocktail de nutrienți care protejează împotriva depresiei, inclusiv triptofan, magneziu și acid folic. Un studiu a constatat că persoanele cu depresie consumau mai puțină fasole în comparație cu cei care nu sufereau de depresie.
Alimente fermentate
Alimentele fermentate, cum ar fi iaurtul, conțin probiotice, microorganisme care sunt deosebit de importante pentru sănătatea intestinului. Și o sănătate mai bună a intestinului poate însemna mai puține semnale de stres trimise la creier. Un studiu a constatat că studenții care au mâncat cele mai multe alimente fermentate au avut mai puține șanse să experimenteze anxietate socială.
Nuci
Nucile sunt bogate în acizi grași omega-3, care pot ajuta la reducerea inflamației la nivelul creierului. Un studiu care a analizat tiparele alimentare în rândul a peste 26.000 de adulți a constatat că persoanele care consumau o porție de nuci pe zi aveau niveluri mai ridicate de energie și mai mult optimism.
Pește și alte fructe de mare
Somonul și sardinele au fost legați de prevenirea tulburărilor depresive. Câteva alte tipuri de fructe de mare au, de asemenea, evaluări AFS (scor antidepresiv pentru alimente), cum ar fi stridiile, ficatul, scoicile, midiile și caracatița.
Lintea
Aceste leguminoase sunt bogate în magneziu, foarte important în reglarea răspunsului la stres. Nivelurile scăzute sunt legate de anxietate, nervozitate, confuzie, agresivitate, iritabilitate, tulburări de somn și senzație de oboseală în general.
Apă
Apa reprezintă 50-70% din greutatea corpului și ai nevoie de ea pentru a supraviețui. De aceea, să te asiguri că bei suficientă apă (și consumi suficiente alimente hidratante) este esențial pentru a te simți cât mai bine.