Reducere de 30% la facturi pentru apa livrată sub standarde. Măsura este valabilă doar pentru componenta de apă potabilă, nu și pentru serviciul de canalizare, și a fost decisă de Consiliul de Administrație al operatorului Hidro Prahova, aflat în subordinea Consiliului Județean Prahova, pentru a compensa disconfortul resimțit de populație.

Aceste facturi vor fi compensate parțial

Problemele grave de calitate a apei au fost semnalate încă din luna aprilie, când mai mulți locuitori au raportat că apa de la robinet este colorată, are un miros neplăcut și nu poate fi utilizată în siguranță. Analizele realizate de Direcția de Sănătate Publică Prahova au confirmat contaminarea apei cu bacteria Clostridium Perfringens, ceea ce a dus la impunerea unei interdicții stricte privind utilizarea acesteia pentru băut, gătit sau igienă personală. Apa distribuită în prezent poate fi folosită exclusiv în scopuri menajere.

„S.C. Hidro Prahova S.A. anunţă aplicarea unei reduceri de 30% la componenta de apă facturată în baza consumurilor aferente lunii aprilie 2025 pentru toţi utilizatorii – persoane fizice şi juridice – din oraşul Breaza şi comuna Adunaţi, afectaţi de situaţia privind calitatea apei distribuite în ultima perioadă. Măsura a fost aprobată de Consiliul de Administraţie la propunerea conducerii societăţii şi are rolul de a compensa disconfortul generat de problemele de potabilitate înregistrate în cele două localităţi”, a transmis Hidro Prahova.

Hidro Prahova a anunțat că măsura de reducere a facturilor rămâne în vigoare până când rezultatele oficiale ale analizelor de laborator vor confirma restabilirea parametrilor de potabilitate. În acest sens, compania a demarat acțiuni urgente de igienizare completă a rețelelor și rezervoarelor de apă din ambele localități, lucrările fiind în plină desfășurare cu sprijinul unei firme specializate. Zilnic se recoltează probe care sunt analizate în laboratorul autorizat al operatorului, urmând ca după finalizarea lucrărilor, DSP Prahova să efectueze testări suplimentare pentru a decide ridicarea interdicției de consum sau impunerea unor noi măsuri.

„Măsura rămâne în vigoare până la confirmarea oficială a restabilirii parametrilor de potabilitate, conform analizelor de laborator. Pentru remedierea situaţiei şi restabilirea calităţii apei, Hidro Prahova a demarat o serie de acţiuni urgente: igienizări complete ale reţelelor şi rezervoarelor de apă din oraşul Breaza şi comuna Adunaţi, realizate cu sprijinul unei firme specializate; lucrările sunt în desfăşurare şi zilnic sunt recoltate probe de apă pentru analize în laboratorul autorizat al societăţii, iar după finalizarea procesului de igienizare, Direcţia de Sănătate Publică Prahova va preleva probe suplimentare pentru a decide fie ridicarea restricţiei de consum, fie măsuri suplimentare”, au subliniat oficialii Hidro Prahova.

declaratii, hartii, fisc, depunere acte, documente, facturi
SURSA FOTO: Dreamstime

Alimentarea cu apă este reluată zilnic după igienizări

Între timp, alimentarea cu apă este reluată zilnic după igienizări, dar aceasta rămâne nepotabilă. Situația este agravată de suspiciuni privind o posibilă eroare de execuție în cadrul lucrărilor la noua rețea de apă din Breaza, unde mai mulți localnici susțin că ar fi avut loc o conexiune greșită între conductele de canalizare și cele de apă potabilă.

„Reamintim faptul că apa distribuită în prezent în cele două localităţi NU este potabilă şi nu trebuie utilizată pentru băut, gătit sau igienă personală. Apa poate fi folosită doar în scopuri menajere”, a transmis compania.

În urma unui control realizat de Comisariatul Județean pentru Protecția Consumatorilor Prahova, s-a stabilit că Hidro Prahova nu a respectat condițiile contractuale privind calitatea apei furnizate, încălcând astfel drepturile consumatorilor. Ca urmare, compania a fost sancționată cu o amendă contravențională în valoare de 20.000 de lei.