Ce se întâmplă în organismul tău dacă mănânci un ou pe săptămână. Ouăle au fost o bază alimentară dintotdeauna. Deși sunt bogate în nutrienți au fost subiectul multor controverse în domeniul sănătății. Un studiu ale cărui rezultate apar în ”The Journal of Nutrition” poate ajuta la restabilirea bunei lor reputații, scrie medicalnewstoday.com.

Cercetătorii concluzionează că această legătură se poate datora conținutului de colină și omega-3 din ouă.

Ce se întâmplă în organismul tău dacă mănânci un ou pe săptămână

Potrivit autorilor, consumul unui ou pe săptămână a fost asociat cu o reducere cu 47% a riscului de Alzheimer în comparație cu un consum de ouă mai puțin de o dată pe lună.

Ei au arătat că cei care mâncau ouă au avut o acumulare redusă de proteine toxice asociate cu Alzheimer.

Ouăle sunt bune sau rele pentru sănătate?

În urmă cu mii de ani, ouăle erau considerate esențiale. Dense în nutrienți și bogate în proteine și micronutrienți, ouăle erau un aliment de bază în întreaga lume.

Apoi, oamenii de știință au descoperit că nivelurile ridicate de colesterol din sânge erau un factor de risc pentru boli de inimă, așa că ouăle, bogate în colesterol, au fost renegate.

Cu toate acestea, pe măsură ce știința nutriției a progresat, a devenit clar că acel colesterol alimentar nu a avut un impact semnificativ asupra nivelului de colesterol din sânge. De fapt, ouăle conțin toate oligoelementele esențiale.

Astăzi, majoritatea nutriționiștilor și experților are o viziune relativ neutră asupra ouălor. În general, sfatul este că pot face parte dintr-o dietă sănătoasă, bine echilibrată, dar consumul mai multor ouă pe zi ar putea fi nesănătos.

Ouă și Alzheimer: care este legătura?

Alzheimer este cea mai comună formă de demență și, în ciuda deceniilor de cercetări, nu există nici un tratament. Conform unor studii, colina este importantă pentru funcția cognitivă. De asemenea, a identificat o potențială legătură între aportul moderat de colină și un risc redus de demență. După cum explică autorii acestui studiu, ouăle sunt „sursa de hrană de top” cu colină.

Colina are multe funcții importante; de exemplu, este un precursor al neurotransmițătorului acetilcolină, joacă un rol esențial în membranele celulare și are puteri neuroprotectoare.

De asemenea, după cum explică autorii, „colina modulează expresia genelor- cheie legate de memorie, învățare și funcții cognitive prin mecanisme epigenetice”. Deși corpul poate sintetiza colina, nu poate sintetiza suficient pentru a satisface toate nevoile organismului.

Ouăle conțin acizi grași omega-3, care susțin sănătatea creierului

Pe lângă colină, ouăle conțin acizi grași omega-3 esențiali, care susțin sănătatea creierului pe măsură ce îmbătrânim.

Studiul a inclus date de la 1.024 de adulți în vârstă, cu o vârstă medie de 81,4 ani. Ei au participat la controale anuale și au completat chestionare privind frecvența alimentelor cosumate, iar cercetătorii le-au urmărit în medie 6,7 ani. În acest timp, puțin peste un sfert dintre ei au dezvoltat boala Alzheimer.

Oamenii de știință au descoperit că persoanele care consumau cel puțin un ou pe săptămână au avut un risc redus cu 47% de a dezvolta Alzheimer, comparativ cu cei care consumau un ou pe lună sau mai puțin.

În a doua parte a studiului, au analizat creierul post-mortem a 578 de participanți. Ei au descoperit că cei care au mâncat unul sau mai multe ouă în fiecare săptămână aveau mai multe șanse de a avea puțină acumulare de proteine asociată cu Alzheimer.

Colina și sinergia omega-3

În general, autorii sugerează că cel puțin un ou pe săptămână poate ajuta la reducerea riscului de Alzheimer. Colina și omega-3 din ouă ar putea avea un efect „sinergic”, prin care își unesc forțele pentru a proteja sănătatea creierului în timpul îmbătrânirii.

Oamenii de știință concluzionează: „Odată replicate în alte cohorte potențiale și confirmate prin studii clinice, aceste descoperiri pot avea implicații importante pentru sănătatea publică și pentru reducerea riscului de Alzheimer.”