Protest anunțat în Piața Victoriei

Federația Silva, principala organizație sindicală care reprezintă angajații din sectorul silvic, și-a anunțat decizia de a organiza un miting de amploare în fața sediului Guvernului, în Piața Victoriei, pe data de 22 iulie 2025.

Motivul: opoziția fermă față de actuala variantă a planului de reorganizare a Regiei Naționale a Pădurilor – Romsilva, considerat de sindicaliști un proiect superficial și nefiresc, impus fără consultarea experților în domeniu.

”Reorganizarea Romsilva are nevoie de un proiect viabil, negociat cu toate părţile responsabile, nu de un pretext pentru jefuirea patrimoniului forestier! Alături de colegii din alte sindicate, Federaţia SILVA organizează marţi, 22 iulie 2025, între orele 11.00 –14.00, un amplu miting de protest în Piaţa Victoriei, la sediul Guvernului.

Am crezut că, odată cu îndepărtarea din peisajul guvernării a fostului ministru al Mediului, Apelor şi Pădurilor, reorganizarea Regiei Naţionale a Pădurilor – Romsilva va avea parte de un proiect profesionist, că reforma se va face nu după bunul plac al vreunui politician, ci în interes public real”, au anunţat, luni, reprezentanţii Federaţiei Silva.

guvernul romaniei
SURSA FOTO: Dreamstime

Nemulțumiri față de continuitatea unei strategii contestate

Reprezentanții Federației Silva condamnă dur faptul că, deși s-a schimbat conducerea Ministerului Mediului, Apelor și Pădurilor, noua ministră a continuat să promoveze aceeași strategie discutabilă, ignorând vocea specialiștilor din silvicultură.

Aceștia subliniază că pădurile României sunt o comoară națională, gestionată până acum de profesioniști calificați și de o tradiție silvică solidă, iar orice reformă trebuie construită pe un fundament tehnic și consultativ, nu pe decizii politice impulsive.

”Actuală ministră a Mediului, Apelor şi Pădurilor a preluat fără ezitare moştenirea înaintaşului domniei-sale, inclusiv metodele prin care îşi face imagine.

Încă de la instalare, i-am transmis dnei Diana Buzoianu că noi, membrii Federaţiei SILVA, suntem deschişi spre dialog şi dorim să sprijinim cu experienţa şi expertiza noastră proiectele ministerului pe care îl conduce şi care ne privesc şi pe noi. I-am transmis, de asemenea, că adaptarea silviculturii la schimbările climatice are nevoie de expertiză profesională de înaltă calitate.

Faptul că pădurile României sunt gospodărite bine şi că avem unele dintre cele mai valoroase păduri şi de cea mai bogată biodiversitate din Europa arată că avem o şcoală silvică bună şi profesionişti valoroşi. Aceştia nu pot fi ignoraţi, iar destinul pădurilor României nu poate fi stabilit de neprofesionişti sau de o mână de specialişti agreaţi politic, toţi ceilalţi fiind ignoraţi”, a precizat sursa citată.

Apel pentru dialog și implicarea specialiștilor

Federația a făcut apel la noua conducere a ministerului să formeze un grup de lucru incluziv, care să reunească experți din Romsilva, sectorul privat, asociații, sindicate și administrațiile locale, pentru a crea un plan viabil și responsabil de reorganizare.

”Faptul că suntem singura ţară din UE în care pădurile sunt arondate ministerului mediului ar fi trebuit să fie încă un argument în favoarea creării acestui grup de lucru care să implice specialişti din mai multe sectoare şi instituţii cu răspunderi în managementul silvic.

Ne referim aici şi la silvicultorii profesionişti din Romsilva, dar şi la cei din sectorul privat, din asociaţiile de exploatare şi prelucrare a lemnului, din industria mobilei, din sindicate şi din administraţiile locale în care comunităţile sunt dependente de păduri”, au explicat reprezentanţii Federaţiei Silva.

Criticile către ministrul Diana Buzoianu sunt dure. Aceștia o acuză că evită dialogul cu specialiștii din domeniu și preferă colaborarea cu organizațiile non-guvernamentale de mediu, ceea ce consideră o abordare superficială și periculoasă.

”Înverşunarea menţinerii unui proiect nefundamentat de reorganizare a Romsilva este de neînţeles. De ce să refuzi colaborarea cu profesioniştii? E greu de crezut că doar din orgoliu sau doar pentru că tema reducerii cheltuielilor trebuie dusă la bun sfârşit orbeşte. De ce e interesantă Romsilva?

Pentru că are în administrare un patrimoniu fabulos. Dincolo de valoarea economică a lemnului, pădurea oferă extrem de multe produse. Mai mult, Romsilva are cantoane şi cabane în zone turistice deosebit de frumoase, are păstrăvării, are herghelii de cai de rasă. Are fonduri de vânătoare. Are un hotel de 4 stele în Bucureşti. Are chiar şi un muzeu.

Pe scurt, administrează o avere pe care nu are dreptul să o înstrăineze nimeni, pentru că această avere nu aparţine niciunui politician, aparţine poporului român!”, au mai anunţat reprezentanţii Federaţiei Silva.

Riscuri majore în lipsa unui plan coerent

În opinia lor, riscul unui plan de reorganizare făcut „pe colțul mesei” este enorm, cu potențialul de a distruge această moștenire naturală și economică, precum și de a afecta grav angajații care lucrează în acest sector.

”Noi nu dorim să fim părtaşi la o asemenea distrugere şi nici nu putem legitima un nou ministru care nu are cunoştinţe suficiente de silvicultură. Reorganizarea Romsilva după un proiect făcut pe colţul mesei este o greşeală care poate avea consecinţe dramatice.

Din toate aceste motive, la care se adaugă şi aşa-zisele „reforme” prin care guvernul caută să repare situaţia financiară a ţării pe spinarea lucrătorilor cinstiţi, Federaţia Sindicatelor din Silvicultură SILVA, împreună cu Federaţia Sindicatelor Transportatorilor Feroviari din România şi Federaţia Naţională a Muncii, membre ale Confederaţiei Sindicale Naţionale Meridian, organizează marţi, 22 iulie 2025, între orele 11.00 –14.00, un amplu miting de protest în Piaţa Victoriei, la sediul Guvernului”, a mai transmis sursa citată.

Această mobilizare reprezintă un apel clar pentru o reformă responsabilă, bazată pe expertiză și dialog, nu pe decizii politice pripite și neconsultate, care riscă să compromită viitorul unei resurse vitale pentru România.