UPDATE: Amenzi-record de 1,8 milioane de lei, după controalele Ministerului Mediului la depozitele de deșeuri

Ministerul Mediului a sancționat cu 1,8 milioane de lei operatorii unor gropi de gunoi din țară, în urma unui amplu control tematic derulat la 47 de depozite municipale, a anunțat luni ministrul Diana Buzoianu. Verificările, realizate în premieră de echipe mixte interjudețene, au scos la iveală deficiențe grave, de la lipsa monitorizării mediului și suprafețe neautorizate de depozitare, până la niveluri infime de reciclare și infrastructură precară.

„Am vrut să avem o acțiune completă pe toate gropile de gunoi municipale, iar rezultatele sunt îngrijorătoare. În timpul verii, aceste gropi devin focare de incendii, afectând sănătatea comunităților din jur”, a declarat ministrul Mediului, Diana Buzoianu, în cadrul conferinței de presă la care a participat și Andrei Corlan, comisarul general al Gărzii Naționale de Mediu.

Cea mai mare amendă a fost aplicată operatorului Supercom de la Aninoasa, acolo unde anul acesta incendiile au pus în pericol mii de locuitori. Sancțiuni au primit și gropile Eco Sud din Ilfov și Teleorman, unde inspectorii au identificat inclusiv depășirea capacităților legale de depozitare.

Printre problemele descoperite se mai numără lipsa dotărilor pentru tratarea deșeurilor și monitorizarea deficitară a poluării.

„Nu sunt soluții ușoare, sunt soluții și norme care au fost ani blocate, pentru că sunt foarte tehnice și vor necesita grupuri de lucru care să te atribuie că nu face mai mult rău aplicând aceste norme de punere în aplicare decât ce se întâmplă astăzi. Dar noi vom avea grupurile tehnice pregătite să putem să lansăm în perioada imediat următoare și aceste legi de care românii au nevoie”, a adăugat ministrul.

Ministerul Mediului anunță, în premieră, că Garda Națională de Mediu va fi dotată cu bodycam-uri și drone, achiziționate prin PNRR, pentru controale mai eficiente. De asemenea, se propun noi norme pentru limitarea mirosurilor toxice, precum și restricții suplimentare pe piața produselor second-hand. Nu în ultimul rând, Buzoianu a amintit că fondurile norvegiene au permis deja închiderea a cinci gropi neconforme din Suceava și Botoșani și că discuțiile cu Ministerul Fondurilor Europene vizează extinderea acestor programe.

Ea are în vedere numărul ridicat de incendii care izbucnesc, în special pe timp de vară, în multe dintre acestea. Potrivit declarațiilor ministrului, focarele apar din cauza faptului că resturile nu sunt prelucrate și selecționate corespunzător. Totodată, Diana Buzoianu a menționat că a înaintat spre avizare o Hotărâre de Guvern menită să sporească atribuțiile Gărzii de Mediu în privința efectuării de inspecții.

„Am cerut un control tematic pe gropile de gunoi, pentru că, după cum bine ştiţi, vara apar incendii în toate gropilele de gunoi. Asta pentru că nu ajung la gropile gunoi materiale tratate aşa cum ar trebui să fie, sortate aşа cum ar trebui să fie, pentru că nu reciclăm câte materiale ar trebuit să reciclăm şi asta implicit duce şi la un pericol mai mare de incendii în vară. Urmează chiar mâine să anunţăm rezultatele controlului care a fost făcut tematic”, a declarat, duminică seara, Diana Buzoianu, la TVR Info.

Diana Buzoianu pregătește controale

Ministrul Mediului, a precizat că a înaintat spre avizare o Hotărâre de Guvern care să întărească prerogativele Gărzii de Mediu în ceea ce privește realizarea controalelor.

„Garda de Mediu are drone, are bodycam-uri luate din PNRR, dar nu are şi reglementările legislative ca să le folosească. Şi atunci am trimis de urgenţă hotărârea de guvern care reglementează folosirea acestor echipamente”, a explicat Buzoianu, menționând că speră ca documentul să fie aprobat „chiar săptămâna aceasta care urmează”, scrie G4Media.

Ministra Diana Buzoianu, la serviciu cu metroul

Ministrul Mediului de la București, Diana Buzoianu, a declarat, duminică seară, 20 iulie, că deține permis de conducere, însă nu are automobil personal. Iar pentru ea o opțiune ar fi să se deplaseze pe jos către birou. Ea a mers cu metroul chiar și după ce a fost numită ministru și, în prezent, apelează la aplicații de tip ride-sharing pentru a se deplasa.

Întrebată ce opinie are despre propunerea ca oficialii de rang înalt să folosească mijloacele de transport în comun, Buzoianu a spus: „E o foarte mare dorinţă de a se arunca şi cu idei populiste pe piaţă”.

Diminuarea cheltuielilor

Diana Buzoianu a fost întrebată, duminică seară, la TVR Info, în contextul discuțiilor ce privesc diminuarea cheltuielilor bugetare, cum a ajuns la emisiune.

„Cu o aplicaţie de ride-sharing. Nu cred că pot să zic numele, dar cu asta am venit (…) Avem şoferi, toate ministerele au şofer, dar astăzi am venit cu o aplicaţie de ride-sharing plătită din banii mei”, a răspuns demnitara în cadrul emisiunii televizate.

Aceasta a menționat că deține permis de conducere, însă nu este proprietara unei mașini. Întrebată cu privire la ce opțiune ar alege între transportul public și condusul unei mașini de serviciu, Diana Buzoianu a spus: „Cred că, inclusiv pentru mine, este o variantă să vin pe jos la minister”.