Romsilva își schimbă regulile: șefii vor fi aleși prin concurs pe 5 ani, pe criterii de competență

Schimbări majore la vârful Romsilva: conducerea direcțiilor județene nu va mai fi asigurată după vechiul sistem, ci doar prin concurs, pe baza unor criterii de performanță clar definite. Mandatul va fi de cinci ani, iar procesul de selecție va fi reglementat în detaliu prin noul Cod Silvic, a anunțat ministrul Mediului, Diana Buzoianu, marți, într-un interviu la Digi24.

Reformă cu miză ridicată

Ministrul subliniază că noul sistem reprezintă o schimbare majoră față de trecut, când funcțiile de conducere erau adesea influențate de relații și nu de competență. Prin noul Cod Silvic, numirea directorilor județeni va depinde de concursuri pe mandat și de respectarea unor criterii clare de performanță, stabilite de la început, atât pe plan financiar, cât și non-financiar.

„Noul Cod Silvic clarifică statutul acestor directori din direcțiile județene – este vorba despre un concurs cu mandat și cu criterii de performanță, care trebuie să fie stabilite, fiind atât financiare, cât și non-financiare, de la începutul mandatului”, a precizat Diana Buzoianu.

Romsilva
SURSA FOTO: Dreamstime

Oficialii admit că reforma va genera nemulțumiri, mai ales din partea celor obișnuiți cu vechile avantaje și lipsa unor criterii clare. Reducerea numărului de directori, impunerea performanței și transparentizarea gestiunii financiare vor stârni reacții, însă autoritățile subliniază că schimbarea este asumată la nivel politic și nu mai poate fi amânată.

„Eu sunt convinsă că oameni care au fost ajutați de un sistem, care a funcționat în avantajul lor ani de zile, nu vor fi mulțumiți de faptul că propunem mai puțini directori, de corelarea cu criterii de performanță, că avem propuneri cu privire la o contabilitate foarte clară, ca să vedem unde sunt găurile negre și unde este performanță financiară făcută. Sunt convinsă că vor fi oameni supărați, dar eu mă bazez pe faptul că este o reformă asumată inclusiv de către toate partidele, prin programul de guvernare”, a punctat ministrul.

Cazul Teodor Țigan, simptom al unui sistem depășit

Cazul fostului director Teodor Țigan, care a dat în judecată Romsilva după încetarea contractului de muncă deși fusese deja pensionat, este văzut de ministru drept o dovadă clară că actualul sistem permite abuzuri și justifică urgența reformei.

„Acest caz nu este decât un exemplu concret de ce este nevoie de o reformă reală în Romsilva. Practic, niște oameni lui rupți total de realitate, care după ce că au încasat niște prime obscene de 100.000 euro, au pretențiile de a rămâne perpetuu pe aceste funcții. Ori asta nu se poate întâmpla”, a afirmat Diana Buzoianu.

Implementarea concursurilor pe mandat și criterii transparente pentru șefii din Romsilva deschide drumul către o instituție modernă, cu responsabilitate față de resursele forestiere și interesul public. Cu toate provocările care se prefigurează, reforma pare să fi intrat pe un drum ireversibil.