Scăderea preţului Bitcoin din această săptămână a afectat negativ capitalizarea bursieră a producătorului de automobile electrice Tesla şi averea netă a miliardarului Elon Musk. Ambele au scăzut cu 110 miliarde de dolari, respectiv cu 20 de miliarde de dolari, transmite Reuters.

Luna aceasta, producătorul de automobile electrice anunțase o investiție de 1,5 miliarde de dolari în Bitcoin.

Bitcoin a scăzut marţi cu până la 17,2% şi a coborât sub pragul de 50.000 de dolari pe unitate. Ulterior, declinul s-a atenuat, la 10,8%, bitcoin fiind tranzacţionată la 48.318 dolari pe unitate.

Acţiunile au scăzut marţi cu 4%, dar declinul a atins 7,3% în timpul tranzacţiilor.

Declinul acţiunilor Tesla a afectat la rândul ei fonduri tranzacţionate la bursă, cum ar fi ARK Innovation ETF şi ARK Autonomous Technology & Robotics ETF, care au scăzut cu 8,9% şi 7,3%. Portofoliile de acţiuni Tesla sunt cele mai mari deţineri pentru cele două fonduri.

Fluctuaţiile de peste 10% ale preţului Bitcoin nu sunt o raritate

În 2017, bitcoin a urcat la un moment dat la aproape 20.000 de dolari pe unitate, pentru ca în următorul an să piardă 80% din valoarea sa.

Secretarul Trezoreriei SUA, Janet Yellen, a avertizat luni că bitcoin ”este un activ extrem de speculativ”, afirmând că este îngrijorată că investitorii îşi vor pierde banii.

„Este un mod extrem de ineficient de a efectua tranzacţii, iar cantitatea de energie consumată în procesarea tranzacţiilor respective este uluitoare”, a spus fosta preşedintă a Rezervei Federale.

Bitcoin a crescut cu peste 80% în acest an. Săptămâna trecută, criptomoneda a atins pentru prima oară o capitalizare de piaţă de 1.000 de miliarde de dolari.

Elon Musk a făcut o serie de comentarii cu privire la prețurile criptomonedelor

Amintim că, miliardarul american Elon Musk a postat pe rețelele sociale mai multe comentarii care au atras atenția în ceea ce privește prețurile Bitcoin.

Astfel, Elon Musk a semnalat că preţurile bitcoin şi ethereum par „ridicate”, în contextul în care piaţa criptomonedelor a atins noi recorduri în ultimele zile.

Miliardarul a făcut această declaraţie în contextul în care îi răspundea pe Twitter lui Peter Schiff, un cunoscut sceptic al criptomonedelor şi un împătimit al aurului – care notase că metalele preţioase sunt mai bune şi decât banii şi decât bitcoin.

„Banii sunt doar date care ne permit să evităm inconvenienţa trocului”, a scris Musk pe Twitter, şi a continuat cu o nouă postare în care a scris „acestea fiind zise, BTC şi ETH par ridicate”. Anterior, Musk a numit bitcoin o versiune „mai puţin tâmpită” a banilor.