Elon Musk, proprietarul Tesla și SpaceX, a afirmat weekendul trecut că preţurile criptomonedelor ”par ridicate”. După afirmația acestuia, prețul bitcoin a scăzut luni cu peste 10%, la 51.993 de dolari pe unitate, relatează Reuters.

Bitcoin a scăzut sub nivelul de 50.000 de dolari pe unitate, la un minim al zilei de 47.700 de dolari pe unitate, potrivit datelor oferite de Coin Metrics. Totuși, nu este clar ce a provocat scăderea de luni a bitcoin. Sâmbătă, Elon Musk a afirmat că preţurile bitcoin şi ether par exagerate.

Bitcoin a avansat duminică la peste 58.000 de dolari pe unitate, dar tendinţa ascendentă s-a inversat între timp.

Fluctuaţiile de peste 10% ale preţului bitcoin nu sunt o raritate. În 2017, bitcoin a urcat la un moment dat la aproape 20.000 de dolari pe unitate, pentru ca în următorul an să piardă 80% din valoarea sa.

Secretarul Trezoreriei SUA, Janet Yellen, a avertizat luni că bitcoin ”este un activ extrem de speculativ”, afirmând că este îngrijorată că investitorii îşi vor pierde banii.

”Este un mod extrem de ineficient de a efectua tranzacţii, iar cantitatea de energie consumată în procesarea tranzacţiilor respective este uluitoare”, a spus fosta preşedintă a Rezervei Federale.

Bitcoin a crescut cu peste 80% în acest an. Săptămâna trecută, criptomoneda a atins pentru prima oară o capitalizare de piaţă de 1.000 de miliarde de dolari

Elon Musk, declarații controversate

După ce Tesla, compania pe care a fondat-o și pe care o conduce, a investit masiv în bitcoin, conducând la o apreciere fără precedent a valorii monedei virtuale, miliardarul Elon Musk face declarații controversate. Miliardarul american a postat pe rețelele sociale mai multe comentarii care au atras atenția

Astfel, Elon Musk a semnalat că preţurile bitcoin şi ethereum par ”ridicate”, în contextul în care piaţa criptomonedelor a atins noi recorduri în ultimele zile.

Miliardarul a făcut această declaraţie în contextul în care îi răspundea pe Twitter lui Peter Schiff, un cunoscut sceptic al criptomonedelor şi un împătimit al aurului – care notase că metalele preţioase sunt mai bune şi decât banii şi decât bitcoin.

„Banii sunt doar date care ne permit să evităm inconvenienţa trocului”, a scris Musk pe Twitter, şi a continuat cu o nouă postare în care a scris „acestea fiind zise, BTC şi ETH par ridicate”.

Anterior, Musk a numit bitcoin o versiune „mai puţin tâmpită” a banilor.

Conform datelor agregate de Bloomberg, bitcoin a atins un nivel record de 56.581 de dolari sâmbătă în Singapore.