Sorin Grindeanu a vorbit miercuri seară la Antena 3 despre criza prețurilor la energie și gaze din România. Ministrul a explicat că săptămâna viitoare vor fi discutate propunerile PSD ca apoi să fie adoptate la nivel de Guvern.

Critici aduse de Grindeanu

Ministrul a criticat decizia de liberalizare a pieței și spune că nu ar fi trebuit făcută în plină pandemie de Covid-19 ținând cont că acum este nevoie de soluții rapide pentru gestionarea crizelor provocate de explozia prețurilor la energie electrică și gaze naturale. Mai mult, Sorin Grindeanu spune că ar trebui să vedem de ce producția proprie a scăzut atât de mult în ultimii ani.

„Până la urmă noi compensăm pe costuri despre care eu, Sorin Grindeanu, în acest moment, că cetățean, nu că vicepremier, nu am o explicație foarte clară de ce au crescut de patru ori. Nu doar în România, ci la nivel european. Sigur că e liberalizarea pieței, dar noi suntem totuși o țară care avem și producție proprie, spre deosebire de alții. Aici ar trebui să ne uităm mai atent că poate producția a scăzut în ultimii ani și nu e un lucru bun pentru că ar fi putut limita din acest șantaj”, a declarat Sorin Grindeanu miercuri seară la Antena 3.

Măsurile compensatorii, doar jumătate de pas din ce trebuie făcut

Grindeanu este de părere că măsura compensatorie reprezintă doar „jumătate de pas” și atrage atenția că ar trebuie verificate mai atent companiile care profită acum de criza energiei și a gazelor la nivelul UE.

„Avem de patru ori prețul, înseamnă că ceva e în neregulă. Ceva e defect. Cetățeanul european, nu doar cel român, e supus la această presiune. Mi se pare că e doar jumătate de pas pe care îl facem noi cu compensarea. Eu m-aș uită mai atent și la aceste companii care deodată câștigă foarte mult. Hai să vedem și regimul de taxare al acestor companii, dacă au venit cu prețuri de 4 ori mai mari”, a mai spus Grindeanu.

„Toate discuțiile pe care le facem, fie ca sunt la nivel de Guvern, fie că au fost cu companiile furnizoare, fie de energie, fie de gaze vizează un singur lucru – să găsim soluții”, a mai explicat acesta.

Întrebat ce măsuri are în vedere PSD pentru revizuirea legii compensării facturilor, Sorin Grindeanu a explicat că PSD a transmis deja propunerile.

„Noi am transmis aceste propuneri, ele vor fi discutate și undeva pe săptămâna viitoare când se definitivează acest pachet și vor fi discutate și la nivelul coaliției – le vom adopta la nivel de Guvern. Ne interesează foarte mult ceea ce se întâmplă la nivel de energie și trebuie să găsim soluții”, a conchis vicepremierul.