Cutremur pe scena politică. Marcel Ciolacu nu exclude posibilitatea ca Virgil Popescu să fie demis din funcția de ministru al Energiei, având în vedere situația actuală de pe piața energiei.

Ar fi prima demitere din noul Guvern PNL-PSD-UDMR, pentru că Florin Roman a decis să-şi prezinte singur demisia din postul de ministru al Cercetării, Inovării și Digitalizării, la jumătatea lunii decembrie.

Când se va decide eventuala demitere a ministrului Energiei?

Mai exact, într-o intervenție la România TV, președintele social-democraților a subliniat că impunerea unor soluții care să echilibreze situația costurilor la energie nu mai poate fi amânată niciun moment, sugerând că actualul ministru al Energiei, Virgil Popescu nu s-a descurcat să vină cu măsuri concrete.

Întrebat dacă susține poziția eurodeputatului PSD, Mihai Tudose, privind demiterea lui Virgil Popescu din funcția de ministru, Ciolacu a spus că ține cont și de părerile acestuia, dar și de experiența sa.  Pe de altă parte, este nevoie de o decizie comună în coaliția de guvernare în acest sens.

„Ține cont de părerile și experința colegului Tudose. Este o decizie care trebuie luată în coaliția de guevrnare, cu prim-ministrul Nicolae Ciucă”, a adăugat președintele PSD.

Totodată, Ciolacu a mai vorbit și despre propunerile prezentate de PSD, inclusiv de reducere a TVA-ului la energie și gaze naturale, care  trebuie să devină realitate, iar că în sensul acesta se impune și o ședință a CSAT.

Marcel Ciolacu, despre reducerea TVA

„Reducerea TVA este un efort bugetar tot al statului, dar există și soluții pe care să le ia companiile de energie, companii în care statul este fie acționar majoriat, fie minoritar”, a mai comentat Ciolacu.

De menționat este faptul că în ultimele zile, liderul PSD a criticat aspru situația actuală. El a precizat că de vină ar fi liberalizarea gazelor susținută de dreapta, care a dus la niște creșteri fără precedent la nivelul prețurilor.

Totodată, el a lansat și un atac dur la adresa lui Klaus Iohannis care nu se implică deloc având în vedere gravitatea situației și nivelul de trai al românilor.

„În momente excepionale, o guvernare poate proba prin măsuri excepționale că este preocupată cu adevărat de viața cetățenilor săi. Nu cu miniștri care se lamentează la televizor că o companie de stat din energie îi fură pe români, dar nici măcar nu schimbă conducerea firmei unde ministerul său este acționar.

Nu rezolvăm criza nici cu strategii energetice pe hârtie, nici cu planuri mărețe privind schimbările climatice. Ci cu decizii curajoase, simple și rapide care să protejeze în mod real nivelul de trai al românilor”, a scris liderul PSD, pe Facebook.