Alianța Nord-Atlantică se pregătește pentru un conflict armat la scară largă cu Rusia, a declarat adjunctul ministrului rus al Apărării, Aleksandr Fomin, în timpul unui briefing pentru atașații militari și reprezentanții ambasadelor străine acreditate la Moscova.

„Construirea militară a blocului a fost complet reorientată spre pregătirea pentru un conflict armat amplu şi de mare intensitate cu Rusia”, a declarat Fomin.

Rusia, considerată principala sursă de amenințare de către NATO

Potrivit afirmaţiilor acestuia, în documentele doctrinare ale NATO din ultimii ani, de exemplu, în strategia militară a NATO din 2019, Federația Rusă este identificată direct, fără echivoc, ca principala sursă de amenințare la adresa securității coaliției.

„Declarația de la Roma rămâne în continuare în vigoare. În aceasta se stabilește că Rusia și Alianța nu se consideră una pe cealaltă ca adversar. Această poziție a fost confirmată la summitul Consiliului Rusia-NATO din 2010 de la Lisabona. Provocările deliberate ale Alianței Nord-Atlantice în apropierea granițelor ruse se pot transforma, cu o mare probabilitate, într-un conflict armat.”, a adăugat Fomin.

Rusia acuză NATO că a trecut la amenințări directe

„Recent, Alianța a trecut la practica provocărilor directe, încărcată cu un risc ridicat de escaladare într-o confruntare armată”, a declarat Fomin, luni, în timpul briefingului pentru atașații militari și reprezentanții ambasadelor străine acreditate la Moscova.

Ca exemplu, el a citat încercarea distrugătorului britanic HMS Defender din 23 iunie 2021 de a pătrunde în apele teritoriale ale Rusiei în zona Capului Fiolent de pe coasta Crimeei.

Situația de la Marea Neagră

„Semnificativ este faptul că acțiunile navei Forţelor Maritime Militare ale Marii Britanii au fost asigurate de aeronava americană de recunoaștere strategică RC-135”, a spus Fomin.

Potrivit afirmaţiilor sale, în regiunea Mării Negre, comparativ cu anul 2020, intensitatea utilizării aeronavelor de recunoaștere a crescut cu peste 60 de procente, iar numărul de zboruri a crescut de la 436 la 710. Prezența în apele Mării Negre a navelor și a vaselor auxiliare ale statelor NATO neregionale, potrivit ministrului adjunct, „a căpătat un caracter permanent.”

„Din ianuarie şi până în decembrie anul curent au avut loc 30 de intrări ale navelor NATO, iar 2020 au fost 23. Durata totală a șederii a fost de peste 400 de zile, mai mare comparativ cu 2020 – când a fost de 359 de zile”, a spus Fomin.

El a subliniat, de asemenea, că, după ce SUA s-au retras din Tratatul privind lichidarea rachetelor cu rază medie și cu rază scurtă de acțiune, NATO a ignorat inițiativa președintelui rus, Vladimir Putin, de a impune un moratoriu asupra desfășurării de noi rachete cu rază medie și mai scurtă de acţiune în Europa și posibilitatea de a dezvolta măsuri de verificare reciprocă pentru eliminarea preocupărilor existente.

„Este puțin probabil ca desfășurarea unor astfel de rachete în Europa să sporească securitatea NATO”, a conchis Fomis, conform TASS.