În contextul în care Rusia şi puterile occidentale se află în impas cu privire la Ucraina, ministrul adjunct de externe Serghei Riabkov, trage un semnal de alarmă.

Potrivit acestuia, Moscova consideră că ameninţarea unei noi crize a rachetelor este serioasă, relatează Reuters. De menționat este faptul că precizările făcute de oficialul rus vi în contextul, în care, pe parcursul crizei, Rusia a oscilat între o retorică dură, apeluri la dialog şi avertismente dure. La rândul său, Riabkov a comparat în mod repetat situaţia cu criza rachetelor din Cuba din 1962, când lumea a fost în pragul unui război nuclear.

Pe lângă avertizarea venită de la oficialul rus, tot în cursul zilei de luni, Districtul militar de Vest al Rusiei a anunţat organizarea unui exerciţiu militar de antrenament pentru respingerea unui atac aerian masiv al unui adversar. Mai exact, aproximativ 1.000 de soldaţi au luat parte la operaţiune, a transmis Interfax, preluată de agenţia britanică de presă citată.

Amintim faptul că în ultimele zile, Rusia a adunat zeci de mii de soldaţi în puncte de pregătire din apropierea Ucrainei şi a cerut ca vecinul său sudic să nu fie primit în NATO şi să nu fie desfăşurate arme ofensive acolo sau în alte ţări vecine. Unele trupe au început să se întoarcă la bazele permanente după exerciţii în apropierea Ucrainei.

Totodată, în cursul zilei de duminică, peste 10.000 de militari ruşi s-au întors la bazele lor permanente, în urma unui exerciţiu militar de o lună, în apropierea Ucrainei, scria Interfax.

Rusia a retras zeci de mii de militari ruși

Potrivit sursei citate, aceste exerciţii s-au desfăşurat în mai multe regiuni din apropierea Ucrainei – inclusiv în Crimeea, pe care Rusia a anexat-o în 2014, dar şi în regiunile Rostov şi Kuban, în sudul Rusiei.

Trebuie menționat faptul că Rusia a desăşurat zeci de mii de militari în nordul, sudul şi estul Ucrainei, alimentând temeri ale Kievului şi Occidentului cu privire la faptul că Moscova pregăteşte un atac militar.

Pe de altă parte, Moscova neagă aceste acuzaţii şi cere angajamente Occidentului, inclusiv ca NATO să nu se mai extindă către est, către frontiera rusă, şi consideră că securitatea îi este ameninţată de o consolidare a relaţiilor Kievului cu Alianţa Nord-Atlantică.

În același timp, Rusia mai anunța duminică că are posibilitatea de a-și desfăşura trupele pe teritoriul rus după bunul plac.