Înalţi oficiali guvernamentali germani şi ruşi au convenit să aibă o întâlnire personală rară, luna viitoare, pentru a atenua tensiunile politice legate de Ucraina, a declarat sâmbătă o sursă guvernamentală germană, potrivit Reuters

Consilierul pentru politică externă al cancelarului german Olaf Scholz, Jens Ploetner, şi negociatorul pentru Ucraina al Rusiei, Dmitri Kozak, au convenit să se întâlnească după o lungă conversaţie telefonică purtată joi, a declarat sursa sub condiţia păstrării anonimatului.

Nu s-a transmis niciun mesaj oficial

Guvernul german nu a făcut niciun comentariu oficial. Un purtător de cuvânt al lui Kozak a refuzat să comenteze.

În ultimele luni, au existat o serie de convorbiri telefonice între liderii occidentali şi preşedintele rus Vladimir Putin, din cauza desfăşurării de forţe ale armatei Rusiei la graniţa cu Ucraina şi a temerilor care decurg din cauza unei posibile invazii.

Întâlnirile personale între înalţi oficiali guvernamentali occidentali şi rusi au fost puţine, deşi preşedintele american Joe Biden a purtat discuţii cu preşedintele Putin, la Geneva, în iunie anul trecut.

De la preluarea mandatului în această lună, Scholz a subliniat necesitatea dialogului cu Rusia cu privire la forţele militare de la graniţa cu Ucraina, în timp ce s-a alăturat aliaţilor occidentali pentru a sprijini sancţiunile în cazul în care Moscova ar invada.   Berlinul se îndoieşte mai mult decât Washingtonul dacă Rusia doreşte cu adevărat să atace Ucraina şi vrea să reducă tensiunile, au declarat două surse guvernamentale pentru Reuters, sub condiţia anonimatului.

Criticii acuză Germania că este dependentă de Putin din cauza nevoii sale de gaze ruselti, atacând construcţia conductei Nord Stream 2 între cele două ţări, care ocoleşte Ucraina.

Rusia vrea să evite orice conflict cu Ucraina și Occidentul

Joi, Vladimir Putin a afirmat că Rusia vrea să evite orice conflict militar cu Ucraina și Occidentul, însă are nevoie de garanții de securitate.

„Trebuie să ne gândim să ne asigurăm perspectivele de securitate nu doar pentru azi şi pentru săptămâna viitoare, ci pentru viitorul apropiat. Voi sunteţi cei care trebuie să ne oferiţi garanţii imediate, acum. Şi nu să prelungiţi negocierile decenii la rând”, a spus Vladimir Putin.

Reacția SUA în contextul actual

În urma afirmațiilor făcute de Vladimir Putin în spațiul public, Casa Albă a respins toate acuzațiile, care susțin că Occidentul provoacă tensiunile dintre Ucraina și Rusia.

„Faptele arată clar că singura agresiune pe care o vedem la graniţa Rusiei şi Ucrainei o reprezintă creşterea prezenţei militare a ruşilor şi retorica belicoasă a liderului Rusiei”, a spus Jen Psaki, purtătoarea de cuvânt de la Casa Albă.