Sâmbătă, o sursă guvernamentală germană a informat că această întrevedere va avea loc între Jens Ploetner (consilierul diplomatic al cancelarului federal german Olaf Scholz) şi Dmitri Kozak, emisarul Kremlinului pentru negocieri de pace în Ucraina, potrivit AFP.

Scopul acestei întrevederi a fost validat într-o discuţie telefonică între Olaf Scholz şi preşedintele rus Vladimir Putin, dialogul dintre cei doi având loc joi.

Se urmărește o pace durabilă între Rusia și Ucraina

Olaf Scholz a insistat asupra necesităţii unei „detensionări” în regiune şi a unei „reactivări” a formatului Normandia, care reuneşte Germania, Franţa, Ucraina şi Rusia, pentru a se ajunge la o pace durabilă între cele două ţări europene.

Formatul Normandia a fost lansat la începutul conflictului ucrainean în 2014, dar acum se află într-un punct mort. În contextul actual, însă, europenii doresc să intervină în problema de lângă Ucraina, în special acum când Moscova şi Washington se pregătesc să negocieze direct asupra subiectului respectiv.

În prezent, Statele Unite ale Americii s-au declarat deschise unui „dialog diplomatic” cu Rusia la începutul lui ianuarie.

Rusia vrea să evite orice conflict cu Ucraina și Occidentul

Joi, Vladimir Putin a afirmat că Rusia vrea să evite orice conflict militar cu Ucraina și Occidentul, însă are nevoie de garanții de securitate.

„Trebuie să ne gândim să ne asigurăm perspectivele de securitate nu doar pentru azi şi pentru săptămâna viitoare, ci pentru viitorul apropiat. Voi sunteţi cei care trebuie să ne oferiţi garanţii imediate, acum. Şi nu să prelungiţi negocierile decenii la rând”, a spus Vladimir Putin.

Reacția SUA în contextul actual

În urma afirmațiilor făcute de Vladimir Putin în spațiul public, Casa Albă a respins toate acuzațiile, care susțin că Occidentul provoacă tensiunile dintre Ucraina și Rusia.

„Faptele arată clar că singura agresiune pe care o vedem la graniţa Rusiei şi Ucrainei o reprezintă creşterea prezenţei militare a ruşilor şi retorica belicoasă a liderului Rusiei”, a spus Jen Psaki, purtătoarea de cuvânt de la Casa Albă.