După ce Rusia a limitat livrările într-un moment în care economiile europene încercau să iasă din pandemie, preţurile gazelor în Europa au crescut cu peste 600%.

Astfel, în prezent, preţurile gazelor în Europa sunt de 13 ori mai mari decât în SUA şi de asemenea vânzătorii pot obţine preţuri mai mari în Europa decât în Asia, ceea ce face continentul european principala destinaţie pentru gaze naturale lichefiate.

Potrivit Bloomberg, cel puţin 10 nave încărcate cu gaze naturale lichefiate se îndreaptă spre Europa. Alte 20 de nave par să traverseze Atlanticul chiar dacă nu au declarat încă destinaţia lor finală. Cargourile cu gaze lichefiate din SUA vor compensa pentru reducerea livrărilor din Rusia, principalul furnizor al Europei.

Preţurile au scăzut şi pe fondul prognozelor meteo conform cărora temperaturile în Europa de Nord-Vest vor creşte peste normalul acestei perioade pe parcursul săptămânii următoare.

Preţul european de referinţă a scăzut cu 22%

În aceste condiţii, la hub-ul de gaze TTF din Olanda, preţul european de referinţă a scăzut joi cu 22%, până la 135,03 euro pentru un Megawatt-oră, anulând creşterile înregistrate pe parcursul acestei săptămâni. Scăderea preţului la gaze s-a repercutat şi asupra preţurilor la electricitate, pe piaţa din Germania preţurile înregistrând o scădere de 15% iar pe piaţa din Franţa cu 24%.

În prezent, terminalele de export de gaze lichefiate din SUA operează la capacitate maximă, ceea ce va permite acoperirea deficitului de aprovizionare cu gaze al Europei, în condiţiile în care Rusia şi-a semnalat intenţia de a menţine livrările la un nivel limitat în luna ianuarie.

Preţurile europene la gaze au scăzut joi chiar dacă conducta Yamal, care în mod normal aduce gaze naturale ruseşti în Europa via Germania, continuă să livreze gaze în direcţia inversă. Aceasta înseamnă că pentru a treia zi la rând această conductă transportă gazele naturale, care în mod normal sunt utilizate pentru a încălzi locuinţele şi a alimenta centralele electrice pe gaze din Europa, din Germania înapoi în Polonia.

Vladimir Putin susține că Europa şi-a creat propriile probleme la gaze naturale

Vladimir Putin a susținut joi, 23 decembrie, că nu este corect ca Moscova să fie învinuită de preţurile-record la gaze naturale din Europa. Totodată, președintele Federaţiei Ruse a spus și că Gazprom îşi îndeplineşte toate obligaţiile în privinţa livrărilor.

Gazprom a trebuit să-şi îndeplinească obligaţiile în conformitate cu prevederile acordurilor pe termen lung înainte de a livra gaze către pieţele spot, iar ţările care au încheiat contracte pe termen lung, precum Germania, se bucură în prezent de preţuri mult mai scăzute, ba chiar pot revinde gaze în profit către vecinii lor, a subliniat Vladimir Putin la conferinţa sa de presă anuală tradiţională, de sfârşit de an, transmisă în direct de televiziuni.

De asemenea, președintele Rusiei a spus și că Europa şi-a creat propriile probleme ale gazelor şi ar trebui să şi le rezolve singură. Mai mult, Putin bănuieşte că o parte din gazele ruseşti transportate în Germania a fost revândută în cele din urmă Ucrainei.