Sergei Kuprianov, purtătorul de cuvânt al Gazprom, a explicat că „există o inversare a fluxului de gaze către Polonia şi, aparent, şi către Ucraina, de ordinul a trei până la cinci milioane de metri cubi pe zi. Aceste gaze vin din rezervoarele subterane din Germania, rezervoare în care au fost folosite deja gazele în proporţie de până la 47%. Şi iarna e doar la început…nu este cea mai raţională decizie.”

Conform spuselor sale, preţurile livrărilor respective „sunt semnificativ mai ridicate decât cele ale volumelor de gaze livrate de Gazprom.”

Polonia, acuze la adresa Rusiei

Miercuri, Reprezentanţa Poloniei la Uniunea Europeană a acuzat Moscova de oprirea livrărilor cu gaze naturale prin conducta Yamal-Europa dintre Rusia, Polonia şi Germania, susținând că Gazprom „manipulează” livrările.

În contextul actual, preşedintele rus, Vladimir Putin, a explicat că Moscova nu realizează noi exporturi prin acest gazoduct din cauza lipsei de noi comenzi europene.

Occidentul, acuzații grave la adresa Rusiei

În prezent, Occidentul suspectează Rusia că limitează voit livrările de gaze naturale pentru a pune presiune pe europeni şi a obține avantaje în diverse aspecte, inclusiv obţinerea aprobărilor pentru lansarea noului gazoduct Nord Stream 2.

De asemenea, Rusia este acuzată și că nu livrează gaze suplimentare către Europa prin Ucraina, motivul invocat fiind tensiunile dintre Moscova şi Kiev, dar autorităţile ruse au dezminţit acuzaţiile.

Sergei Kuprianov, însă, susţine că a fost informat de către Ministerul Energiei din Germania că contractele de livrare pe termen lung cu Rusia sunt respectate, neexistând „semne de blocaj”.

„Acuzaţiile împotriva Rusiei şi a Gazprom privind reducerea furnizării de gaze spre piaţa europeană sunt nefondate. Anul acesta, Gazprom a livrat 50,2 miliarde metri cubi Germaniei, cu 5,3 miliarde mai mult decât anul trecut. Deja Gazprom a livrat o cantitate mai mare de gaze decât anul trecut în următoarele ţări: Italia, Turcia, Bulgaria, Serbia, Danemarca, Finlanda şi Polonia”, a spus acesta.

Gazul natural, mai scump cu peste 600%

De la începutul lui 2021 şi până acum, preţurile gazelor naturale în Europa au crescut cu peste 600%, după ce Rusia a limitat livrările când economiile europene ieşeau din epidemiei.

Marți, preţul gazelor naturale în Europa a atins un nou nivel record, fiind stimulat de cererea din iarnă, dar şi de tensiunile geopolitice dintre Rusia şi clienţii săi.

La hub-ul de gaze TTF din Olanda, preţul european de referinţă a ajuns la 162,775 euro pentru un Megawatt-oră, reprezentând o creştere de peste 10% comparativ cu preţul înregistrat luni seară. De asemenea, prețul actual depășește și precedentul record stabilit pe 6 octombrie, conform AFP și reuters.com.