Roman Giertych, un avocat implicat în mai multe cazuri contra partidului de la putere, Dreptate şi Justiţie (PiS), a declarat cotidianului „Gazeta Wyborcza” că Polonia foloseşte softul spion „pentru a combate opoziţia democratică”. „Utilizarea acestui tip de program pentru a combate opoziţia elimină complet sensul alegerilor democratice”, a declarat el, explicând că softul spion a fost folosit înaintea alegerilor din 2019, transmite La Libre Belgique.

Opoziția lansează acuzații

Ewa Wrzosek, o procuroare şi o figură a opoziţiei, a declarat de asemenea că softul spion a fost utilizat împotriva ei şi a afirmat că a fost alertată de Apple.

Citizen Lab, un laborator de supraveghere de securitate cibernetică al cărui sediu este în Canada, a confirmat utilizarea Pegasus contra dlui Giertych şi a dnei Wrzosek. „Am făcut aceste anchete şi am dat confirmarea celor două persoane citate că ele au fost infectate de mai multe ori de softul spion Pegasus”, a declarat pentru AFP John Scott Railton, cercetător principal la Citizen Lab.

După ce este instalat într-un telefon mobil, Pegasus permite accesul la mesagerie şi la datele utilizatorului, dar poate şi activa aparatul de la distanţă pentru a capta sunetul şi imaginea.

Canalul de televiziune polonez privat TVN a relatat în 2019 că agenţia de stat de luptă împotriva corupţiei CBA a cheltuit 7,6 milioane de euro pe softuri spion pentru telefoane. Marţi, dl Zaryn a declarat că activităţile de „control operaţional” erau făcute conform legii, numai după obţinerea consimţământului procurorului general şi o decizie a unui tribunal. El nu a confirmat sau infirmat dacă Polonia a folosit Pegasus.

Declarațiile proprietarului Pegasus

Contactat de AFP, proprietarul israelian al Pegasus a declarat că acesta nu este vândut decât „unor organisme legitime de aplicare a legii care utilizează aceste sisteme în cadrul unor mandate pentru a lupta împotriva criminalilor, teroriştilor şi corupţiei”.

„De vreme ce o ţară democratică utilizează legal, urmând o procedură normală, instrumente pentru a ancheta o persoană bănuită că a comis un delict, acest lucru nu poate fi în niciun caz considerat drept o folosire abuzivă a acestor instrumente”, a declarat pentru AFP un purtător de cuvânt al grupului NSO.

La începutul anului, Ungaria era singura ţară din UE citată de un consorţiu de jurnalişti de investigaţii ca potenţial utilizator al Pegasus, cu sute de ţinte, printre care jurnalişti, avocaţi şi alte personalităţi publice. Un înalt oficial al partidului la putere în Ungaria, Fidesz, Lajos Kosa, a confirmat luna trecută că ţara sa a folosit acest soft.