Gigantul american Apple face un pas mare în protecția clienților săi. Compania vrea ca NSO Group să fie făcut responsabil pentru spionajul guvernamental şi atacarea utilizatorilor produselor sale.

În acest context, potrivit presei internaționale, Apple a chemat în judecată NSO Group. De menționat este faptul că NSO Group este compania israeliană care a creat spyware-ul Pegasus, aflat la baza mai multor atacuri derulate, inclusiv de diverse guverne, împotriva unor jurnalişti, activişti şi politicieni.

În ceea ce privește nemulțumirile Apple, gigantul american cere în instanță două lucruri. Mai exact, în primul rând, compania își dorește ca firma israeliană să fie făcută responsabilă de atacurile realizate cu spyware-ul pe care l-a vândut. Trebuie menționat faptul că până în prezent, NSO Group, de fiecare dacă când a trebuit să răspundă public în legătură cu aceste atacuri, a spus că nu este responsabilă de felul în care clienţii săi îi folosesc produsele.

Ce își dorește Apple de la NSO Group

Cea de a doua dorință a gigantului american este aceea ca, prin hotărâre judecătorească, să fie interzis accesul NSO Group la toate produsele Apple. Mai exact, ţinta clară a comapniei este blocarea firmei israeliene de la folosirea iPhone-urilor, pentru a descoperi alte căi prin care să-şi dezvolte software-ul de spionaj.

Menționăm faptul că deși oficialii Apple spun că, prin intermediul Pegasus, au fost vizaţi punctual un mic număr de utilizatori, în opinia acestora, NSO Group se face responsabilă de încălcarea flagrantă a legislaţiei federale şi a celei de la nivel de stat.

Pentru a explica pe scurt ce a făcut, de fapt, producătorul spyware-ulului Pegasus, Apple precizează că acesta crea un Apple ID fals şi “planta” malware pe iPhone-ul victimei. Astfel, atacul era invizibil pentru utilizator şi se realiza fără ca acesta să trebuiască să facă ceva.

Totodată, pentru a se asigura că siguranța utilizatorilor săi nu este pusă în pericol, Apple a mai promis, după ce a anunțat cererile în instanță că  va dona 10 milioane de dolari, plus ce va obţine în urma procesului, unor organizaţii care militează împotriva supravegherii digitale.

Gigantul american a mai subliniat și faptul că serverele companiei nu au fost compromise în urma atacurilor cu Pegasus.