AEP: Alegerile prezidențiale, organizate conform legii. Sistemul electoral a funcționat impecabil

Potrivit AEP, întregul proces electoral pentru alegerea Președintelui României în anul 2025 s-a desfășurat în condiții normale și în strictă conformitate cu Legea nr. 370/2004, republicată, precum și cu Ordonanța de urgență nr. 1/2025.

Instituțiile implicate au luat toate măsurile necesare pentru a garanta un scrutin liber și corect, iar activitățile desfășurate în turul al doilea nu au fost afectate de incidente sau disfuncționalități. În plus, nu au existat sesizări referitoare la nereguli care ar fi putut influența rezultatele, nici în timpul desfășurării votului, nici în faza de centralizare a proceselor-verbale.

Tehnologia blockchain și aplicațiile informatice au asigurat protecție maximă: „Ingerințele au fost imposibile”

AEP subliniază că România a utilizat în 2025 un sistem electoral adaptat celor mai înalte standarde europene și internaționale, oferind garanții solide de securitate la toate nivelurile.

SIMPV, SICPV și ADV, sistemele informatice esențiale pentru desfășurarea alegerilor, au funcționat în parametri optimi și au îndeplinit toate cerințele legislative și operaționale. De asemenea, implementarea tehnologiei blockchain a fost un element-cheie care a garantat imposibilitatea oricărei ingerințe externe sau manipulări în fluxul electronic de date.

AEP respinge în mod clar acuzațiile formulate în spațiul public. Rapoartele observatorilor internaționali prezenți atât în țară, cât și în străinătate au confirmat corectitudinea procesului electoral.

Instituția avertizează că afirmațiile lansate online de un competitor electoral, fără prezentarea unor dovezi, sunt complet false și nefondate.

alegeri prezidentiale
SURSA FOTO: Inquam Photos, Octav Ganea

Dezinformarea ca instrument de destabilizare: apel la informare din surse oficiale și responsabilitate publică

AEP atrage atenția asupra contextului informațional fragil, dominat de tehnici de manipulare și propagare a dezinformării. Într-un climat în care încrederea publică este vulnerabilă, alegătorii trebuie să se informeze din surse oficiale, subliniază instituția.

„În actualul climat informaţional dominat de tehnici şi tactici care vizează propagarea dezinformărilor cu scopul de a eroda încrederea în procesele electorale democratice, AEP subliniază importanţa informării corecte şi din surse oficiale a alegătorilor în vederea consolidării integrităţii şi a corectitudinii procesului electoral”, transmite AEP.

Autoritatea Electorală Permanentă a transmis mulțumiri partenerilor instituționali, personalului din birourile electorale, societății civile și mass-mediei pentru contribuția adusă la desfășurarea alegerilor în cele mai bune condiții.

„Alegerile libere sunt esențiale pentru o societate corectă și echitabilă. Procesul electoral recent încheiat reafirmă statutul României de democrație consolidată”, conchide comunicatul.