AEP a impus amenzi în valoare totală de peste 1,6 milioane de lei
Autoritatea Electorală Permanentă (AEP) a impus amenzi în valoare totală de peste 1,6 milioane de lei și a confiscat mai mult de 19,5 milioane de lei, în urma verificărilor privind finanțarea partidelor politice și a campaniilor electorale din perioada 2024–2025.
Cea mai mare amendă permisă de lege, în cuantum de 200.000 de lei, a fost aplicată fostului candidat independent Călin Georgescu, care a încălcat mai multe prevederi legale. Din suma totală confiscată, peste 13 milioane de lei au fost ridicate de la AUR, conform datelor furnizate de Expert Forum.
Expert Forum a publicat un raport care rezumă sancțiunile aplicate de Autoritatea Electorală Permanentă (AEP) în anii 2024 și 2025, vizând atât finanțarea campaniilor electorale, cât și finanțarea partidelor politice.
Organizația neguvernamentală precizează că datele prezentate se bazează pe informații obținute de la AEP, în baza Legii 544/2001, la data de 2 iulie, și menționează că unele sesizări sunt încă în curs de investigare.
Potrivit Expert Forum „la momentul obţinerii datelor controlul legat de alegerile prezidenţiale nu fusese finalizat. De asemenea, AEP nu a realizat controalele de fond anuale la partidele politice în 2024, deci sancţiunile aplicate se bazează pe sesizări”.
„Considerăm că amenzile ar putea fi crescute, pentru a fi diuasive, mai ales pentru încălcările legislaţiei privind veniturile şi cheltuielile, precum şi cu privire la nerespectarea regulilor legate de transparenţă (…) Deşi acest raport tratează problema sancţiunilor, considerăm că un cadru legal clar şi eficient, prevenţia şi intervenţia promptă, precum şi resurse suficiente alocate unei autorităţi care acţionează independent reprezintă soluţia pentru o finanţare politică integră”, a mai precizat ONG-ul.
Amenzile date de AEP pentru finanțările din campaniile electorale
Autoritatea Electorală Permanentă (AEP) a furnizat Expert Forum o listă ce cuprinde 717 rapoarte, însă anumite persoane sau partide apar de mai multe ori.
„Am identificat 688 de persoane sau entități distincte (…) În total, au fost aplicate amenzi în valoare de 1.660.000 de lei și s-au confiscat 19.503.170,44 de lei”, precizează organizația.
Expert Forum detaliază că, din suma totală a amenzilor, 530.000 de lei provin din controale legate de alegerile prezidențiale, 420.000 de lei din cele legate de alegerile locale, iar 270.000 de lei reprezintă amenzi aferente alegerilor parlamentare.
„Ca urmare a sesizărilor primite, AEP a aplicat amenzi de 365.000 de lei – în acest caz nu știm exact de ce tip de proces sunt legate”, menționează Expert Forum.
Organizația subliniază că aproape jumătate din totalul amenzilor, respectiv 775.000 de lei, au fost impuse direct partidelor politice.
POT și Călin Georgescu au primit cele mai mari amenzi
Potrivir Expert Forum, „cele mai mari amenzi au fost de 100.000 de lei şi 200.000 de lei – prima a fost aplicată POT, iar a cea de-a doua lui Călin Georgescu, pentru numeroase încălcări”.
Organizația explică că fostul candidat independent Călin Georgescu a încălcat mai multe prevederi legale, inclusiv cele referitoare la sursa fondurilor, tipurile de materiale utilizate și obligativitatea depunerii raportului de venituri și cheltuieli, împreună cu documentele justificative.
De asemenea, Autoritatea Electorală Permanentă a sesizat atât Poliția, cât și Parchetul General în legătură cu campania electorală a lui Călin Georgescu.
Amenzile primite de Călin Georgescu
Călin Georgescu a fost sancționat cu mai multe amenzi după cum urmează:
- 50.000 de lei – art. 28 (1) a): cheltuielile legate de campaniile electorale trebuie să provină exclusiv din contribuțiile candidaților sau ale formațiunilor politice;
- 25.000 de lei – art. 36 (3): competitorii electorali sunt obligați să înscrie pe materialele electorale numele candidatului, operatorul economic, codul de identificare fiscală (CMF) și tirajul, dacă este cazul;
- 25.000 de lei – art. 36 (32): în termen de 30 de zile de la încheierea campaniei electorale, competitorii trebuie să transmită la AEP o declarație ce conține detalii privind descrierea materialelor de propagandă electorală online, producția, perioada și spațiul de difuzare;
- 50.000 de lei – art. 47 alin. (1): în termen de 15 zile de la data alegerilor, mandatarul financiar coordonator este obligat să depună la AEP rapoartele detaliate ale veniturilor, cheltuielilor și cuantumul datoriilor cauzate de campanie, însoțite de declarațiile prevăzute la art. 28 alin. (13);
- 50.000 de lei – art. 50 alin. (2): partidele politice și candidații independenți trebuie să prezinte AEP documentele solicitate în termen de 15 zile;
De asemenea, i s-a aplicat un avertisment pentru următoarele încălcări:
- art. 28 alin. (2): încasarea contribuțiilor electorale și plata cheltuielilor pot fi realizate numai prin conturile bancare notificate anterior AEP;
- art. 28 alin. (6): contribuțiile pentru campanie pot fi depuse sau virate doar în conturile bancare notificate, de către candidați, partide sau mandatarul financiar al acestora;
- art. 28 alin. (15): contribuțiile pot fi depuse în conturile notificate doar până la data încheierii campaniei electorale.
AEP a confiscat o sumă de 19 milioane de lei, dintre care 13 numai de la AUR
În total, Autoritatea Electorală Permanentă (AEP) a confiscat suma de 19 milioane de lei, dintre care 16 milioane provin din alegerile europarlamentare, iar 2,6 milioane lei din scrutinul local. De asemenea, 483.000 de lei au fost confiscați în urma unor sesizări, fără ca datele disponibile să permită identificarea exactă a tipului de alegeri sau a fondurilor implicate. Din această sumă, 455.000 de lei sunt legate de organizația SOS România.
Partidul AUR a fost sancționat cu amenzi în valoare totală de 130.000 de lei, iar din conturile sale au fost confiscate 13.735.990 de lei, majoritatea aferente alegerilor europarlamentare. Totodată, mandatarul financiar SC OMF ACCOUNTING SERVICES SRL a primit o amendă de 15.000 de lei pentru nerespectarea obligației de a raporta veniturile către mandatar și către AEP în termen de trei zile. O sancțiune similară a fost aplicată și în contextul alegerilor locale.
AEP a confiscat 2, 5 milioane de lei de la PNL
În cazul PNL, Autoritatea Electorală Permanentă a confiscat suma de 2.530.000 de lei, aplicând prevederile articolului 7 (2), care stipulează că „Sumele de bani care fac obiectul împrumuturilor primite de către un partid politic de la o persoană juridică într-un an pot fi de până la 500 de salarii de bază minime brute pe ţară, la valoarea existentă la data de 1 ianuarie a anului respectiv”.
Totodată, PNL a fost sancționat cu amenzi atât pentru alegerile parlamentare, cât și pentru cele locale.
Un alt caz de confiscare se referă la Forța Dreptei, unde AEP a reținut 235.066,44 lei în urma scrutinului europarlamentar.
PSD a fost sancționat cu unele dintre cele mai mici amenzi, respectiv 15.000 de lei pentru alegerile locale și parlamentare, pentru încălcarea mai multor prevederi legale. În plus, AEP a confiscat 325.000 de lei aferenți alegerilor locale și 4.279 de lei pentru cele parlamentare. Aceste sancțiuni nu au fost contestate în instanță.
POT a primit o amendă de 100.000 de lei
POT a fost sancționat cu o amendă de 100.000 de lei, căreia i se adaugă o sumă confiscată de 28.353 de lei, ca urmare a unei sesizări. Decizia a fost contestată în instanță de către POT. Amenda a fost aplicată pentru utilizarea veniturilor din subvențiile acordate de la bugetul de stat în alte scopuri decât cele autorizate, precum și pentru neprezentarea către AEP a informațiilor solicitate în termen de 15 zile.
Pentru alegerile parlamentare și locale, POT a primit avertismente și i s-a confiscat suma de 2.200 de lei. În cazul SOS România, organizația a fost amendată cu 45.000 de lei, ca urmare a unor sesizări, iar în urma controalelor pentru alegerile locale și parlamentare i-au fost confiscate în total 479.000 de lei.
Majoritatea sumei confiscate se referă la încălcarea articolului 25 alineatul (2), care prevede că „este interzisă folosirea veniturilor provenite din subvenţii de la bugetul de stat pentru oricare alte destinaţii decât cele prevăzute la alin. (1)”.
În urma unei sesizări, pentru care a fost sancționată cu o amendă de 25.000 de lei și i s-a confiscat suma de 28.000 de lei, AEP a constatat că S.O.S. România a încălcat prevederile articolului 11 alineatul (1), care stipulează: „la primirea donaţiei sunt obligatorii verificarea şi înregistrarea identităţii donatorului, indiferent de caracterul public sau confidenţial al acesteia.” S.O.S. România nu a contestat aceste rapoarte în instanță.
Partidul Național Conservator, amendă de 70.000 de lei
Partidul Național Conservator a fost sancționat cu o amendă de 70.000 de lei, la care se adaugă o sumă confiscată de 6.939,50 lei, pentru mai multe încălcări, printre care nereguli legate de modul de primire și cheltuire a fondurilor, depășirea limitelor de cheltuieli și neprezentarea, în termen de 15 zile, a documentelor solicitate de reprezentanții Autorității Electorale Permanente.
Forța Dreptei a acumulat amenzi totale de 50.000 de lei, cea mai mare dintre ele fiind de 30.000 de lei, aplicată pentru alegerile locale. Tot pentru locale, AEP a confiscat 903.000 de lei, din cauza unor abateri privind înregistrarea și utilizarea fondurilor, înregistrarea mandatarului financiar și nerespectarea destinației cheltuielilor. La alegerile europarlamentare, partidul a avut confiscată suma de 235.000 de lei și a primit o amendă de 10.000 de lei pentru încălcări legate de reglementările privind împrumuturile.
USR, cea mai mare amendă la locale
USR a fost sancționat cu cea mai mare amendă pentru alegerile locale, în valoare de 45.000 de lei, la care se adaugă o sumă confiscată de 464.918 lei. Aceste sancțiuni au fost aplicate pentru încălcări ale legislației privind limitele maxime ale contribuțiilor, destinațiile cheltuielilor și utilizarea materialelor electorale nepermise.
În 2025, USR a primit o amendă suplimentară de 20.000 de lei pentru nerespectarea prevederilor legale care impun ca cheltuielile pentru realizarea materialelor de propagandă electorală să fie suportate exclusiv de beneficiarii acestora.
Partidul a primit, de asemenea, trei avertismente pentru alegerile parlamentare, europarlamentare și un control de fond referitor la subvenții, fiind confiscată o sumă totală de 20.000 de lei. În urma acestui control, USR a fost sancționat pentru încălcarea art. 25 alin. (2), care prevede că „Este interzisă folosirea veniturilor provenite din subvenţii de la bugetul de stat pentru oricare alte destinaţii decât cele prevăzute la alin. (1).”
Președintele Nicușor Dan, două amenzi de 20.000 de lei
Nicuşor Dan a fost sancţionat cu două amenzi, fiecare în valoare de 20.000 de lei, decizii care nu au fost contestate în instanţă. Ambele controale au fost declanşate în urma unor sesizări. Prima amendă a fost aplicată pentru încălcarea articolului 36 alin. (2), care reglementează tipurile de materiale electorale permise în campanie.
Cea de-a doua sancţiune a vizat încălcarea legislaţiei referitoare la marcarea publicităţii politice, finanţarea campaniei electorale de către o entitate neautorizată, conform art. 33 alin. (1), precum şi nerespectarea prevederilor articolului 36 alin. (2) privind materialele de propagandă electorală utilizabile.