Statul, presat să ramburseze peste 200 de milioane pentru alegerile prezidențiale. Câți bani cer candidații

Statul român ar putea fi nevoit să ramburseze o sumă record, de peste 228 de milioane de lei, către principalii candidați la alegerile prezidențiale din 2025. Nicușor Dan, George Simion, Crin Antonescu și Victor Ponta au depus solicitări de decontare a cheltuielilor electorale, potrivit unui răspuns oficial oferit de Autoritatea Electorală Permanentă (AEP).

Procesul de verificare a cheltuielilor este încă în desfășurare, iar nicio sumă nu a fost rambursată până în acest moment.

Campanii scumpe, sume uriașe cerute la decontare

Legea electorală le permite candidaților care obțin peste 3% din voturi la scrutinul prezidențial să solicite rambursarea cheltuielilor de campanie. Astfel, cei patru candidați principali au trimis către stat facturi însumând peste 228 de milioane de lei.

George Simion, candidatul AUR, este lider la capitolul solicitărilor, cerând rambursarea a 69 de milioane de lei. Pe locul următor se află Crin Antonescu, reprezentantul alianței PSD-PNL-UDMR, care a cerut 64,5 milioane de lei.

Președintele în funcție, Nicușor Dan, a depus documente pentru decontarea a 60,8 milioane de lei, în timp ce Victor Ponta a solicitat 34,5 milioane de lei, potrivit Digi24.

Campanii finanțate din împrumuturi

Cele mai mari sume folosite în campaniile electorale au provenit, în cele mai multe cazuri, din împrumuturi acordate de persoane fizice, potrivit rapoartelor financiare transmise la AEP. De exemplu, din cei 27 de milioane de lei folosiți de George Simion pentru turul al doilea, doar 35.000 de lei au provenit din donații, restul fiind împrumutați.

Pentru primul tur, Simion a avut venituri de 40 de milioane de lei, cu doar 3 milioane de lei din cotizații și 70.000 de lei din venituri proprii, diferența fiind acoperită, din nou, prin împrumuturi.

AEP
SURSA FOTO: Inquam Photos, Octav Ganea

Nicușor Dan, la rândul său, a contractat împrumuturi de 57 de milioane de lei pentru finanțarea campaniei, iar 3,6 milioane de lei au fost strânse din donații – singura sumă pe care nu are obligația să o restituie ulterior.

Victor Ponta a raportat împrumuturi de 34,3 milioane de lei, cu doar 35.000 de lei proveniți din donații. În cazul lui Crin Antonescu, sumele cerute vor ajunge, de fapt, la partidele care l-au susținut în competiție – PSD, PNL și UDMR – fiind vorba de rambursarea a 64,5 milioane de lei.

Control AEP, restanțe la plată și întrebări privind transparența

Autoritatea Electorală Permanentă a transmis că încă verifică legalitatea veniturilor și cheltuielilor raportate, iar procedura de rambursare este suspendată până la finalizarea controalelor. Rămâne de văzut dacă toate sumele solicitate vor fi acceptate integral, în condițiile în care o parte consistentă din banii rulați în campanie provin din împrumuturi private.

După validarea sumelor, statul va rambursa fondurile către candidați, însă aceștia sunt obligați să returneze sumele către cei care i-au împrumutat pentru campanie, cu excepția banilor proveniți din donații. Practic, cei mai mulți bani încasați de la stat vor fi virați înapoi către persoane fizice sau către partidele politice care au creditat campaniile.