George Simion contestă rezultatul alegerilor prezidențiale, invocând ingerințe externe
George Simion a declarat că va contesta rezultatul alegerilor la Curtea Constituțională. Acesta susține că au existat ingerințe străine în procesul electoral, menționând în mod explicit implicarea Republicii Moldova și a Franței. Potrivit liderului AUR, rețelele de socializare ar fi fost manipulate, iar algoritmii ar fi favorizat un anumit candidat.
Simion a cerut audierea fondatorului Telegram, invocând faptul că declarațiile acestuia confirmă acuzațiile privind intervenția străină.
„Observatorii internaționali au văzut ingerințele nu doar din partea Republicii Moldova, ci și din partea statului francez. Rețelele de socializare au fost manipulate și algoritmii au fost folosiți în direcția influențării cetățenilor români.
Mărturia creatorului Telegram în care spune că guvernul francez a intervenit pentru cenzurarea vocilor noastre în această perioadă este grăitoare și cer audierea creatorului Telegram înainte ca aceste alegeri să fie declarate valide”, a declarat Simion.

Pavel Durov susține că a refuzat cereri de cenzură venite din partea autorităților franceze
Într-o postare pe rețeaua X (fostul Twitter), Pavel Durov a răspuns apelului lansat de George Simion. El a afirmat că este dispus să fie audiat dacă acest lucru „va ajuta democrația din România”. De asemenea, Durov a făcut publică o acuzație directă la adresa autorităților franceze, afirmând că i s-a cerut să restricționeze conținutul din România.
Durov a precizat că, în primăvara anului 2025, ar fi fost abordat de Nicolas Lerner, șeful serviciilor secrete franceze, într-un cadru informal, la Hôtel de Crillon din Paris. Acesta i-ar fi cerut să închidă conturi ale unor utilizatori conservatori din România, înaintea alegerilor. Durov a spus că a refuzat categoric cererea.
Fondatorul Telegram susține că libertatea de exprimare nu poate fi negociată
Pavel Durov a subliniat că nu a acceptat presiuni nici în regimuri autoritare precum Rusia, Belarus sau Iran și că nu are de gând să înceapă să o facă în Europa. El a declarat că „nu poți apăra democrația distrugând democrația”.
Durov a insistat că România merită atât alegeri libere, cât și libertate de exprimare, iar aplicația sa nu va fi un instrument al cenzurii politice. Mesajul său a fost redistribuit intens pe rețelele de socializare, fiind interpretat de susținătorii AUR ca o validare a acuzațiilor lansate de George Simion.
„În primăvara aceasta, la Salon des Batailles de la Hôtel de Crillon, Nicolas Lerner, șeful serviciilor secrete franceze, mi-a cerut să interzic vocile conservatoare din România înainte de alegeri. Am refuzat. Nu am blocat protestatarii în Rusia, Belarus sau Iran. Nu vom începe să facem asta în Europa.
Nu poți apăra democrația distrugând democrația. Nu poți combate interferențele electorale interferând în alegeri. Ori ai libertate de exprimare și alegeri libere, fie nu. Iar România merită să aibă și alegeri libere și libertate de exprimare”, a declarat Pavel Durov.