După cum amintește Forbes, Kremlinul a cheltuit ani la rând miliarde de dolari pentru a-și îmbunătăți flota cu noi nave, submarine, avioane de război și, poate cel mai important, cu rachete terestre de atac Kalibr care pot parcurge sute de kilometri. Dacă forțele ruse care s-au masat acum de-a lungul graniței cu Ucraina se rotesc spre vest, navele și submarinele rusești ar putea lovi liderii Ucrainei cu zeci de rachete Kalibr.

” Flota din Marea Neagră a fost recapitalizată în mod semnificativ”

„Trebuie să spunem că Flota din Marea Neagră a fost recapitalizată în mod semnificativ”, au scris Sidharth Kaushal și Sam Cranny-Evans într-un studiu pentru Institutul Regal al Serviciilor Unite din Londra.

La momentul anexării Peninsulei Crimeea de către Rusia și în timpul sprijinului ulterior pentru separatiștii din regiunea ucraineană Donbas, la începutul lui 2014, Flota Rusă la Marea Neagră era, chiar și după standardele Moscovei, învechită.

Aproape toate cele 38 de nave din prima linie ale flotei erau din epoca sovietică, inclusiv crucișătorul amiral Moscova, crucișătorul Kerci și distrugătorul Smetlevy. Fregate, corvete și un singur submarin diesel-electric au completat ulterior Flota rușilor.

Nava amiral a Kievului a scăpat ca prin minune

Lipsită de o capacitate semnificativă de atac pe uscat, Flota Mării Negre a jucat un rol minor în anexarea Crimeei în 2014. Cu toate acestea, navele rușilor au ajutat la suprimarea flotei ucrainene, și ea o tot o epavă. Astfel, 54 dintre cele 67 de nave de război decrepite ale Ucrainei au ajuns să fie sechestrate de ruși, fie și temporar. Nava amiral a Kievului, fregata Hetman Sahaydachniy, a scăpat ca prin minune.

După anexare, a început transformarea radicală

După anexare, Flota Mării Negre și-a mutat sediul în orașul-port din Crimeea, Sevastopol, și a trecut la o modernizare radicală. În șapte ani, flota Mării Negre s-a transformat complet. Moscova i-a adăugat noi rachete antinavă supersonice P-1000. Trei fregate din clasa Amiral Grigorovici, patru nave de patrulare Proiect 22160 și șase submarine din clasa Kilo s-au alăturat flotei până în 2021.

În 2014, Flota rusă de la Marea Neagră nu avea rachete de atac terestre. Astăzi, o treime din navele sale pot trage rachete Kalibrs. Pentru a ajuta rachetele, flota desfășoară drone și avioane de supraveghere cu echipaj. Navele sale sunt foarte mari. Crucișătorul purtător de rachete Moscova este de departe cea mai mare navă de război din Marea Neagră. Undeva la mijloc este o corvetă care deplasează doar 1.000 de tone.

Ar putea viza mai degrabă ținte politice, decât militare

Nu este clar ce rol ar putea juca flota în posibilul război cu Ucraina. Kaushal și Cranny-Evans vin cu câteva opțiuni: ”O posibilitate ar fi furnizarea de capacități de atac de precizie pentru forțele terestre ruse, fie de la nave pe mare, fie prin furnizarea de active la sol.”

Dacă Flota Mării Negre va lansa un atac în Ucraina, ar putea viza mai degrabă ținte politice, decât militare. „Atacarea țintelor sensibile din punct de vedere politic este esențială pentru abordarea rusă de a gestiona escaladarea și localizarea conflictelor”, au scris Kaushal și Cranny-Evans.

Și-a îmbunătățit capacitățile ofensive

Capacitatea Ucrainei de a învinge atacurile de pe mare este limitată. Kievul abia acum achiziționează noi rachete antinavă precum și drone TB-2 pentru a le ajuta la identificarea țintelor. Este clar că Flota Rusiei din Marea Neagră și-a îmbunătățit capacitățile ofensive mult mai mult și mai rapid decât și-a îmbunătățit flota ucraineană propriile capacități defensive, subliniază Forbes.