Noul Guvern vrea să introducă cel puţin trei noi taxe: taxa pe pensia mai mare de 4.000 de lei, taxa de primă înmatriculare, taxa de solidaritate şi eliminarea beneficiilor pentru cei din IT şi construcţii.

Noua coaliție a promis că până joi România va avea Guvern. Noul Guvern va trebui să găsească bani pentru cheltuielile de final de an, dar să facă și bugetul de anul viitor.

Pentru anul 2022 sunt prevăzute mai multe taxe prin care statul ar trebui să adune mai mulți bani la bugetul de stat, chiar dacă Florin Ciţu a spus că PNL militează să nu se introducă noi taxe.

Noile taxe pe care Guvernul vrea să le impună:

1. Taxa pe pensia de peste 4000 de lei. Astfel, toate pensiile care depășesc acest prag vor fi impozitate cu 10% pentru contribuții la sănătate. Această taxă ar anula creșterea de 10% promisă prin pachetul social de către noua coaliție.

2. Taxa de primă înmatriculare. Scopul acestei taxe este de a descuraja înmatricularea mașinilor mai vechi de 15 ani și implicit înnoirea parcului auto.

3. Taxa de solidaritate. Noul Guvern a discutat despre această taxă, care privește impozitarea în primul rând a companiilor cu cifră de afacere mare, peste 100 milioane de euro. Însă s-a precizat că UDMR nu e de acord ca cei care au 2500-3000 de lei salariu să plătească această taxă.

Noua coaliție spune că este nevoie de o astfel de taxă pentru că în anul 2022 vor trebui să investească 7% din PIB, să crească salariile și pensiile. Noua taxă ar aduce 1,4-1,6 miliarde de euro pe an la buget.

4. Eliminarea beneficiilor pentru construcții. Noul Guvern vrea eliminarea scutirii impozitului pe venit, cei 10% din salariu, angajaților din IT, dar și eliminarea scutirii impozitelor angajaților din construcții.

În prezent, salariul minim în construcții este de 3000 de lei net, fără să fie impozitat. Statul pierde prin aceste facilități aproximativ 614 milioane de euro pe an.

Lista miniștrilor din Guvernul Ciucă

Premier: Nicolae Ciucă
Vicepremieri: Sorin Grindeanu (PSD) și Kelemen Hunor (UDMR)

Miniștrii PSD:

secretar general al Guvernului – Marian Neacșu
Finanțe -Adrian Câciu
Transporturi – Sorin Grindeanu
Munca – Marius Budăi
Sănătatea – Alexandru Rafila
Agricultura – Adrian Chesnoiu
Economie – Marius Humelnicu
Apărare – Vasile Dîncu
Cultură – Lucian Romașcanu
Tineret și Familie – Gabriela Firea

Miniștrii PNL:

Justiţie – Cătălin Predoiu
Fondurile Europene – Dan Vîlceanu
Digitalizare – Florin Roman
IMM și Turism – Daniel Cadariu
Interne – Lucian Bode
Educație – Sorin Cîmpeanu
Energie – Virgil Popescu
Externe – Bogdan Aurescu

Miniștrii UDMR:

Dezvoltare, Lucrări Publice și Administrație – Cseke Attila
Mediu – Tanczos Barna
Sport – Eduard Novak