Lumea a instalat 116 gigawați capacitate nouă de energie eoliană în 2023, potrivit celui mai recent raport al Consiliului Global pentru Energie Eoliană (GWEC).

Aceasta este o creștere de 50% față de anul 2022, ceea ce îl face cel mai bun an înregistrat pentru noile proiecte eoliene, potrivit Euronews.

China se află în topul clasamentului atât la instalațiile eoliene offshore, cât și pe uscat

China se află în topul clasamentului atât la instalațiile eoliene offshore, cât și pe uscat, urmată de SUA, Brazilia și Germania. Datorită creșterii puternice din Țările de Jos, Europa a avut și ea un an record în 2023, cu 3,8 gigawați de nouă capacitate eoliană offshore.

Raportul notează că, în timp ce creșterea energiei eoliene este concentrată în câteva țări mari, alte regiuni și țări au înregistrat o creștere record. Africa și Orientul Mijlociu au instalat aproape 1 gigawatt de capacitate de energie eoliană în 2023, aproape triplu față de anul precedent.

Autorii raportului spun că lumea „se mișcă în direcția corectă în combaterea schimbărilor climatice”. Ei avertizează, totuși, că o creștere anuală trebuie să fie de cel puțin 320 gigawați până în 2030 pentru a îndeplini angajamentul COP28 de a tripla energia regenerabilă până la sfârșitul deceniului.

„Este minunat să asistăm la creșterea industriei eoliene și suntem mândri că atingem un nou record anual”, a declarat CEO-ul GWEC, Ben Backwell. „Totuși, trebuie făcut mult mai mult pentru a debloca creșterea”, susține el.

Șapte țări sunt alimentate 100% din surse regenerabile

energie verde
Energia verde este tot mai importantă / SURSA FOTO: Dreamstime

Șapte țări își produc acum toată energia din surse regenerabile, conform cifrelor Agenției Internaționale pentru Energie (IEA) și  datelor furnizate de Agenția Internațională  pentru Energie Regenerabilă (IRENA).

Peste 99,7% din energia electrică din Albania, Bhutan, Etiopia, Islanda, Nepal, Paraguay și Republica Democratică Congo provine din energie geotermală, hidro, solară sau eoliană.

Norvegia s-a apropiat, cu 98,38% din energie din vânt, apă sau solar, potrivit datelor compilate de profesorul Mark Jacobson de la Universitatea Stanford.

Alte 40 de țări au primit cel puțin jumătate din energie electrică din surse regenerabile în 2021 și 2022, inclusiv 11 state din Europa. Germania sau Portugalia sunt capabile să funcționeze 100% cu vânt, apă și solar pentru perioade scurte de timp.

Energia solară ar putea depăși alte surse regenerabile

Deși multe dintre aceste țări folosesc, în prezent, o cantitate mare de energie hidroelectrică sau eoliană, experții prevăd că energia solară ar putea prelua supremația ca sursă majoră în viitorul apropiat.

Tehnologia s-a îmbunătățit și costurile scad rapid.

Energia solară a dominat expansiunea capacității de energie regenerabilă în 2023, reprezentând 73% din întreaga creștere, urmată de energia eoliană cu 24%. Acum reprezintă 37% din capacitatea totală de energie regenerabilă a lumii.

Un studiu din 2023 al experților de la Universitatea din Exeter și University College din Londra prezice că energia solară va atinge un „punct de cotitură ireversibil”, devenind principala sursă de energie a lumii până în anul 2050.