Legea offshore a fost adoptată de Camera Deputaţilor

Astăzi, 9 aprilie 2024, în calitate de cameră decizională, Camera Deputaților a adoptat legea referitoare la energia eoliană offshore în România, un proiect inițiat de Ministerul Energiei.

Ea reprezintă un avans semnificativ în promovarea energiei regenerabile în țara noastră. Prin această inițiativă legislativă, Executivul face un pas esențial pentru exploatarea resurselor eoliene offshore, consolidând astfel independența și reziliența energetică a României.

„România a intrat în linie dreaptă către producția de energie eoliană în largul Mării Negre. În ritmul impus de proiectul de lege, în anul 2032 vom putea avea în Sistemul Energetic Național primul MW de energie eoliană produsă offshore.

Totodată, producerea de energie eoliană offshore ne va permite consolidarea industriei românești prin producerea autohtonă de hidrogen verde și produse cu valoare adăugată bazate pe amoniac verde. Datele Băncii Mondiale ne arată că România are un potențial eolian offshore de 76 GW putere instalată, fiind un mediu propice dezvoltării acestui tip de energie regenerabilă.

Prin intermediul acestui proiect, România face progrese în realizarea obiectivelor de tranziție și decarbonare a sistemului energetic, precum și în consolidarea statutului de lider regional în domeniul energiei. Adoptarea acestui proiect de lege este un pas concret pentru promovarea viziunii pe care am anunțat încă din prima zi a mandatului meu: energie sigură, ieftină și verde pentru toți cetățenii României”, a declarat, marți, Sebastian Burduja, ministrul Energiei.

Sebastian Burduja
SURSA FOTO: Facebook, Sebastian Burduja

În vederea punerii în practică a investițiilor în energia eoliană offshore, Ministerul Energiei va iniția, în termen de trei luni de la intrarea în vigoare a legii, un studiu specializat. El va servi drept fundament pentru elaborarea procedurilor de concesiune și pentru planificarea activităților legate de explorarea, construcția și exploatarea centralelor electrice eoliene offshore.

Printre aspectele analizate se vor afla delimitările maritime pe care Ministerul Energiei intenționează să le concesioneze. Vor fi evaluate în funcție de potențialul lor eolian, capacitățile de transmitere a energiei electrice eoliene offshore și conformitatea cu planul de amenajare a spațiului maritim, inclusiv măsurile de protecție a biodiversității și a mediului înconjurător.

Până pe 31 martie 2025, Guvernul României va stabili perimetrele eoliene offshore

Pe baza acestui studiu, până la data de 31 martie 2025, Guvernul României va stabili perimetrele eoliene offshore. Până la 30 iunie 2025, Executivul va aproba măsurile ulterioare pentru implementarea legii. După aceea, Ministerul Energiei va demara un proces competitiv pentru atribuirea contractelor de concesiune. Până la aceeași dată limită, Executivul va decide și cuantumul redevenței pe care beneficiarii concesiunilor vor trebui să o achite statului român, suma fiind determinată pe baza rezultatelor studiului efectuat de Ministerul Energiei.

În urma studiului, perimetrele destinate concesionării vor fi validate ca fiind adecvate pentru exploatarea energiei eoliene offshore, având în vedere următoarele criterii:

(a) prezintă un potențial eolian semnificativ;
(b) localizarea acestora permite transmiterea eficientă a energiei electrice;
(c) nu perturbă biodiversitatea maritimă, inclusiv traseele de zbor ale păsărilor;
(d) poziționarea perimetrelor nu interferează cu alte activități economice sau militare din zona maritimă a României de la Marea Neagră.

Implementarea proiectelor de producție a energiei eoliene offshore în România necesită colaborarea cu Ministerul Energiei, Autoritatea Competentă de Reglementare a Operațiunilor (subordonată SGG, responsabilă de emiterea aprobărilor de dezvoltare), Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor, Transelectrica, ANRE, Ministerul Apărării Naționale, Poliția de Frontieră și alți factori relevanți.