Tăriceanu, în corzi! Dosarul fostului premier poate fi judecat

Fostul premier al României, Călin Popescu Tăriceanu, este acuzat de fapte de mare corupție într-un dosar DNA. Înalta Curte de Casație și Justiție a respins toate cererile invocate de către fostul prim-ministru.

„Respinge, ca nefondate, cererile şi excepţiile invocate de inculpatul Popescu-Tăriceanu Călin Constantin Anton. Constată legalitatea sesizării Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie cu rechizitoriul nr.668/P/2019 al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie – Direcţia Naţională Anticorupţie – Sectia de combatere a infracţiunilor asimilate infracţiunilor de corupţie, legalitatea administrării probelor şi a efectuării actelor de urmărire penală.”, se arată în minuta deciziei luată joi.

În aceeași minută este notat faptul că fostul prim-ministru trebuie să plătescă 200 de lei pentru cheltuielile judiciare către stat. În ceea ce privește suma de 157 de lei care îi revine avocatului desemnat din oficiu pentru Călin Popescu Tăriceanu, aceasta va fi plătită de stat.

De ce este acuzat fostul premier

Amintim că fostul prim-ministru este acuzat de luare de mită. Potrivit DNA, Călin Popescu Tăriceanu ar fi primit suma de 800.000 de dolari.

Procurorii DNA susţin că Petru Berteanu a primit de la reprezentanţii companiei Fujitsu Siemens suma de 2.581.519 dolari, prin intermediul unei societăţi offshore, reprezentând un procent de 10% din primele două acte adiţionale încheiate în legătură cu prelungirea licenţelor Microsoft. Comisionul corespunzător celui de-al treilea act adiţional nu ar mai fi fost achitat din cauză că a fost instalat un nou Guvern, din care Tăriceanu nu mai făcea parte.

DNA mai spune că Petru Berteanu i-a trimis lui Tăriceanu 800.000 dolari, prin plata parţială a datoriei pe care fostul premier ar fi avut-o faţă de o companie care îi furnizase consultanţă politică în perioada 2007 – 2008. Restul de bani până la 2,5 milioane dolari au rămas în contul omului de afaceri şi al unei persoane apropiate de acesta, suma fiind blocată parţial de autorităţile din Austria.

În ceea ce îl privește pe Călin Popescu Tăriceanu, DNA a pus sechestru asigurator pe bunuri imobile până la concurența sumei de 800.000 dolari, echivalent în lei – 3.204.640 lei.