Zi importantă în dosarul Colectiv. Curtea de Apel București reia, miercuri, în complet de divergență discutarea încadrărilor juridice ale faptelor pentru care au fost deja condamnați funcționarii judecați în dosarul morților de la cunoscutul club. Instanța a mai stabilit și audierea ultimilor doi martori din acest caz, după ce, la termenul anterior au dat declarații noi în fața judecătorului de divergență unii dintre cei judecați.

Astfel, una dintre funcționarele audiate de instanța de divergență a spus că dosarele ce ajungeau pentru verificări amănunțite la ea era periate sumar pe fondul numărului mare al acestora dar și pentru că avizul PSI nu ar fi fost obligatoriu potrivit legislației. Mai precis, pentru că cei doi magistrați ce formau legal completul de apel în acest dosar nu au fost de acord cu unele aspecte de țin de încadrarea faptelor funcționarilor publici din dosar, respectiv al fostului edil al Sectorului 4, Cristian Popescu Piedone, și al subordonaților acestuia precum și a pompierilor, a fost necesară introducerea unui al treilea magistrat care să formeze majoritatea la momentul soluționării.

Mutarea care a stârnit ample controverse

 

La momentul la care s-a stabilit necesitatea formării unui complet de divergență cei doi magistrați inițial desemnați au stabilit din oficiu și separarea funcționarilor publici în cadrul unui dosar separat, respectiv au disjuns dosarul față de aceștia, lucru care a stârnit ample controverse.

Magistratul DNA care a fost repartizat în cauza incendiului de la Colectiv și care s-a opus vehement separării fostului edil și a funcționarilor de restul inculpaților, rămâne în DNA și totodată în dosarul de la instanță.

Șeful DNA Crin Bologa a respins o solicitare a Secției pentru Judecători din CSM prin care erau analizate atitudinea fermă a magistratului DNA în sala de ședință și totodată argumentele acestuia, și prin care se cerea revocarea acestuia de către șeful ierarhic superior.