Lovitură finală pentru Tăriceanu miercuri, după ce lucrurile s-au mișcat repede în momentul în care acordul semnat de Klaus Iohannis a ajuns la Ministerul Justiției. Astfel, MJ a anunțat, miercuri, printr-un comunicat, că ministrul Justiției, Stelian Ion, a trimis către Procurorul General cererea de urmărire penală a lui Călin Popescu Tăriceanu.

“Astăzi, 13 ianuarie 2021, domnul Stelian ION, ministrul Justiției, i-a transmis procurorului general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție cererea de urmărire penală formulată de Președintele României, privindu-l pe domnul Călin-Constantin-Anton POPESCU-TĂRICEANU. Fost Prim-ministru, pentru faptele ce fac obiectul dosarului nr. 668/P/2019 al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație şi Justiție – Direcţia Naţională Anticorupţie. Cererea a fost transmisă în temeiul art. 109 alin. 2 teza întâi din Constituţia României, republicată, precum şi al art. 12, art. 18 şi art. 19 din Legea nr. 115/1999 privind responsabilitatea ministerială, republicată, cu modificările şi completările ulterioare”, se arată într-un comunicat remis de Ministerul Justiției miercuri.

Tăriceanu este acuzat că, pe când era premier, ar fi primit indirect, 800.000 de dolari mită de la o firmă austriacă, pentru a promova acte adiționale în controversatul contract de licențe ″Microsoft″⁣. La fel ca în 2018, când parlamentarii au făcut scut în jurul lui, Tăriceanu susține că este nevinovat.

Decizia ministrului Justiției vine după ce președintele Klaus Iohannis, președintele României, a transmis miercuri, cererea de urmărire penală a lui Călin Popescu-Tăriceanu, în calitate de fost premier, către ministrului Justiției, Stelian Ion.

Anunțul Administrației Prezidențiale privind decizia lui Iohannis

Conform unui comunicat al Administrației Prezidențiale, fostul lider ALDE este cercetat într-un dosar penal pentru infracțiuni asimilate infracțiunilor de corupție, sub aspectul săvârșirii de către acesta a unei infracțiuni de luare de mită în perioada în care era premier al României. De asemenea, Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a fost înștiințat cu privire la formularea acestei cereri de către Klaus Iohannis.

Președintele României, domnul Klaus Iohannis, a transmis miercuri, 13 ianuarie a.c., ministrului justiției, domnul Stelian-Cristian Ion, cererea de urmărire penală a domnului Călin-Constantin-Anton Popescu-Tăriceanu.  în calitate de fost prim-ministru în perioada 29 decembrie 2004 – 22 decembrie 2008, pentru faptele ce fac obiectul Dosarului penal nr. 668/P/2019 al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție – Direcția Națională Anticorupție – Secția de combatere a infracțiunilor asimilate infracțiunilor de corupție.

Sub aspectul săvârșirii de către acesta a unei infracțiuni de luare de mită, prevăzută de art. 289 alin. (1) din Codul penal raportat la art. 6 și art. 7 lit. a) din Legea nr. 78/2000 pentru prevenirea, descoperirea și sancționarea faptelor de corupție, cu aplicarea art. 5 din Codul penal, urmând a se proceda conform legii, având în vedere solicitarea Procurorului General al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, în temeiul dispozițiilor art. 109 alin. (2) din Constituția României, republicată, ale Legii nr. 115/1999 privind responsabilitatea ministerială, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, luând în considerare şi Decizia Curţii Constituţionale nr. 270/2008.”, se arată în comunicatul Administrației Prezidențiale.

Cererea, trimisă de Procurorul General către Iohannis încă de marți

Procurorul general Gabriela Scutea a trimis marţi preşedintelui Klaus Iohannis cererea DNA de încuviinţare a urmăririi penale pe numele lui Călin Popescu-Tăriceanu . Acesta este acuzat de luare de mită.

“În cursul zilei de azi, 12 ianuarie 2020, procurorul general al PICCJ a transmis preşedintelui României referatul de sesizare privind efectuarea urmăririi penale faţă de o persoană. Care la data faptelor avea funcţia de prim-ministru, pentru săvârşirea infracţiunii de luare de mită”, anunţă Parchetul General. privind cererea trimisă către Iohannis.

Cum a început dosarul lui Călin Popescu Tăriceanu

Autoritățile din Austria au început ancheta împotriva fostului premier, Călin Popescu Tăriceanu. Au predat apoi rezultatul Direcției Naționale Anticorupție. Nici dosarul, nici faptele nu sunt noi. În 2018, procurorii au mai încercat să înceapă urmărirea penală împotriva fostului prim-ministru. Totuși, parlamentarii au votat împotrivă. Acum, că Tăriceanu nu se mai bucură de imunitatea de senator. Procurorii au cerut încuviințarea șefului statului. Susțin că au aceleași motive.

Direcţia Naţională Anticorupţie a solicitat luni Parchetului General sesizarea preşedintelui Klaus Iohannis. Acesta era ultimul pas pentru începerea urmăririi penale pe numele lui Călin Popescu-Tăriceanu. Fostul șef al Senatului este acuzat pentru luare de mită.

Ce spune DNA despre faptele lui Tăriceanu

Potrivit DNA, există aspecte din care rezultă suspiciunea rezonabilă că Tăriceanu ar fi primit, în mod indirect mită. Astfe, în perioada 2007 – 2008, de la reprezentanţii unei companii austriece, foloase materiale în valoare de 800.000 USD, constând în plata unor servicii de consultanţă.

Tăriceanu este înmărmurit! Decizia finală a fost luată astăzi. Ce vor face procurorii

Sursa foto: INQUAM Photos, Ilona Andrei