Este informația momentului din politica românească, după ce Iohannis este așteptat să dea curs sesizării DNA. Procurorul general Gabriela Scutea a trimis marţi preşedintelui Klaus Iohannis cererea DNA de încuviinţare a urmăririi penale pe numele lui Călin Popescu-Tăriceanu . Acesta este acuzat de luare de mită.

“În cursul zilei de azi, 12 ianuarie 2020, procurorul general al PICCJ a transmis preşedintelui României referatul de sesizare privind efectuarea urmăririi penale faţă de o persoană. Care la data faptelor avea funcţia de prim-ministru, pentru săvârşirea infracţiunii de luare de mită”, anunţă Parchetul General.

DNA a cerut de luni Parchetului să îi sesizeze pe Iohannis

Direcţia Naţională Anticorupţie a solicitat luni Parchetului General sesizarea preşedintelui Klaus Iohannis. Acesta era ultimul pas pentru începerea urmăririi penale pe numele lui Călin Popescu-Tăriceanu. Fostul șef al Senatului este acuzat pentru luare de mită. Se pare că infracţiunea săvârşită de acesta pe vremea când acesta ocupa funcţia de prim-ministru.

Potrivit DNA, există aspecte din care rezultă suspiciunea rezonabilă că Tăriceanu ar fi primit, în mod indirect mită. Astfe, în perioada 2007 – 2008, de la reprezentanţii unei companii austriece, foloase materiale în valoare de 800.000 USD, constând în plata unor servicii de consultanţă.

Ce a descoperit DNA despre Tăriceanu

“În schimb, acesta şi-ar fi exercitat atribuţiile, astfel încât să fie adoptate o serie de hotărâri de guvern în favoarea companiei. Suma de 800.000 USD, reprezentând un comision din valoarea plăţilor făcute de statul român către companie. Aceasta ar fi fost folosită în beneficiul demnitarului, pentru acoperirea unor cheltuieli de campanie electorală. Ulterior fiind transferată în baza unor contracte fictive încheiate cu mai multe companii offshore”, susţin anchetatorii.

DNA precizează că dosarul a fost constituit în 201. Acesta a apărut în urma reunirii a trei dosare penale. Unul a fost preluat la cererea autorităţilor judiciare austriece.

“La data de 7 noiembrie 2018, la solicitarea DNA, a fost sesizat Senatul României să încuviinţeze efectuarea urmăririi penale faţă de aceeaşi persoană. (la acea dată având funcţia de senator), pentru săvârşirea unei infracţiuni de luare de mită, iar la data de 3 iunie 2019 Senatul a respins cererea de începere a urmăririi penale a persoanei respective”, explică Direcţia Naţională Anticorupţie.

Ulterior, au fost efectuate acte de urmărire penală cu privire la fapte şi alte persoane. Printre aceștea se numără un om de afaceri trimis în judecată. Situația se complică pentru Tăriceanu.

“Ca urmare a administrării unor probe suplimentare, au rezultat elemente de noutate care au conturat starea de fapt sus menţionată cu referire la fostul demnitar”, menţionează DNA.