Concret, Marcel Ciolacu dorește să introducă pe ordinea de zi cele trei proiecte ”Fără penali în funcții publice”, au declarat surse politice pentru Digi 24. Acestea au fost depuse în Parlament anul trecut de către USR, PNL și PSD.

De ce tocmai acum acest demers

Marcel Ciolacu, liderul interimar PSD, a făcut acest demers imediat după ce fostul lider al partidului, Liviu Dragnea, a acordat primul interviu din închisoare. Acesta a amintit prin reapariția lui că partidul pe care obișnuia să îl conducă a încercat să controleze politic Justiția din România și să își salveze de lege membrii acuzați de corupție.

CCR a decis că inițiativa ”Fără penali în funcții publice” este constituțională

Inițiativa legislativă ”Fără penali în funcții publice” a fost depusă anul trecut de USR în Parlament, după ce Curtea Constituțională a decis că este constituțională.

USR a strâns peste un milion de semnături pentru această inițiativă. Partidul propune ca la articolul 37 din Constituţie să fie adăugat următorul alineat: „Nu pot fi aleşi în organele administraţiei publice locale, în Camera Deputaţilor şi Senat şi în funcţia de preşedinte al României cetăţenii condamnaţi definitiv la pedepse privative de libertate pentru infracţiuni săvârşite cu intenţie, până la intervenirea unei situaţii care înlătură consecinţele condamnării”.

La începutul lunii iulie din 2019, PNL și USR au depus un proiect pentru revizuirea Constituției prin care condamnaţii definitiv la pedepse privative de libertate sunt excluși de la alegerile locale, parlamentare, prezidențiale și europarlamentare, iar amnistia și grațierea pentru fapte de corupție este interzisă.

Marcel Ciolacu, la cuțite cu colegii de partid

„Tot timpul mi se spune că nu îl înjur suficient pe Iohannis sau pe Orban. Am văzut eficiența politică – până la urmă politica se face pe voturi – când tot PSD-ul sau anumiți colegi de-ai mei din PSD toată ziua erau la televiziuni și îl făceau nazist.

Acea eficiență a fost că la un moment dat partidul a ajuns la 18% și a pierdut atât alegerile europarlamentare cât și prezidențiale. Cred că eficiența unui lider se măsoară în cu totul și cu totul alte moduri. În acest moment, trendul PSD este crescător, indiferent cine face sondajele”, a declarat Marcel Ciolacu la B1 TV.