UPDATe ora 20: 54: Ambasadorul României, Emil Hurezeanu, neagă faptul că i s-ar fi propus postul de premier. Diplomatul ne-a transmis că este vorba despre un zvon care nu are nicio legătură cu realitatea.

Președintele Klaus Iohannis și echipa sa au hotătât că cea mai bună variantă pentru un Guvern care să înlocuiască actualul executiv ar fi revenirea la o formulă cu tehnocrați, au arătat, pentru Capital, surse politice.

Este o surpriză majoră, în condițiile în care Ludovic Orban, președintele PNL, a declarat în repetate rânduri că își va asuma Guvenarea și postul de premier imediat ce PSD va fi îndepărtat de la conducere.

Totuși, spun sursele citate, în caz că moțiunea din 30 septembrie trece, președintele Iohannis, omul care trebuie să numească premierul, nu îl are în calcule pe Orban ci două nume surpriză.

Mai clar ar fi vorba despre Mihai Daraban, președintele Camerei de Comerț și Industrie și despre Emil Hurezeanu, fostul jurnalist și consilier al primului ministru, în prezent ambasador al României în Germania.

Daraban ar urma să preia Guvernul doar până în primăvara anului viitor, când va veni Hurezeanu.

Mihai Darban a transmis Capital că neagă ferm orice implicare în astfel de discuții. ” Infirm total. Este exclus. Nici nu s-a pus problema”, ne-a transmis Daraban.

Ambasadorul Emil Hurezeanu nu a putut fi contactat.

La masa negocierilor s-ar fi aflat și Victor Ponta, care ar fi încercat să îl impună ca posibil premier pe Sorin Câmpeanu, unul dintre oamenii săi de încredere din Pro România.

PNL va depune luni, pe 30 septembrie, o moțiune de cenzură împotriva Guvernului Dăncilă. Conform anumitor estimări, moțiunea are și șanse să treacă, în condițiile în care va  avea atât susținerea USR și UDMR cât și a partidelor Pro România și ALDE(ce a mai rămas din el).

Klaus Iohannis a mers pe varianta unui guvern tehnocrat și după ce Victor Ponta a plecat de la guvernare, prin demisie, în 2015.  Atunci a fost preferat Dacian Cioloș, oficializat între timp ca om politic, în cadrul Plus.