Fostul ministru al Muncii, Marius Budăi a spus care este propunerea PSD în privința majorării pensiilor. Potrivit acestuia, PSD nu va accepta o majorare a pensiilor cu 7%, în contextul negocierilor cu PNL. Procentul pe care îl susţine partidul este de 11%,

„Astăzi trebuie să ne vină cifrele finale de la Ministerul Finanțelor pe execuție și sperăm că astăzi se va ajunge la o formă finală. Noi ne susținem punctul de vedere, motivat de evoluția prețurilor din România și vorbim aici de coșul de consum de bază al pensionarilor, care nu include doar inflația generală, ci din contră, include cele trei elemente principale și aici vorbesc de alimente, unde avem scumpiri în proporție de 15%-20%-25%, de prețurile la utilități, dar și de prețurile la medicamente.

PSD nu va accepta o creștere de 7%

O inflație dată deja octombrie 2020-octombrie 2021 la 7,9% și cu o proiecție de creștere în continuare și din toate aceste calcule am ajuns la o majorare de 11% . Noi 7% nu vom accepta sub nici o formă. Să nu creadă cineva că cu acești 11%, pensionarii, în speță părinții și bunicii noștri se vor îmbogăți. Nicidecum. Încercăm să le creem un scut cât de cât în fața acestei avalanșe de prețuri”, a spus deputatul, Marius Budăi la RFI.

În acest context, deputatul Marius Budăi a fost întrebat dacă majorarea nu ar afecta deficitul bugetar. Acesta a răspuns:

„Dacă nu am fi fost prudenţi, am fi propus un procent mult mai mare. Vă aduc aminte că avem două legi în vigoare, care nu au fost puse în practică de către colegii aflaţi la guvernare până acum, cele două Guverne PNL, PNL-USR şi suntem în urmă cu acele majorări şi dacă ne-am fi dus pe o chestiune de iresponsabilitate, am fi propus din prima revenirea la acele legi, cu exact acel calendar de acolo”, a declarat fostul ministru Marius Budăi.

Vicepreședintele PSD Sorin Grindeanu a precizat că printre cele mai importante reforme țintite de social-democrați se numără creșterea pensiilor cu 11% de la 1 decembrie, precum și mărirea indemnizației sociale minime. Și creșterea alocațiilor pentru copii ar trebui aplicată de la 1 decembrie anul acesta, susțin liderii PSD.

Creşterea pensiilor şi a alocaţiilor pentru copii este unul dintre subiectele asupra cărora PSD şi PNL încă nu s-au înţeles, în negocierile pentru formarea unei coaliţii de guvernare.