Comisia Europeană a anunat că 70% dintre adulții din UE sunt vaccinați anti-COVID-19. Obiectivul de 70 la sută a fost stabilit la începutul anului 2021, la o lună de la începerea vaccinării împotriva coronavirusului. Cu alte cuvinte, cel puţin 225 de milioane de persoane au primit două doze din vaccinurile Pfizer/BioNTech, AstraZeneca sau Moderna ori doza unică de vaccin Johnson & Johnson.

În luna ianuarie, Comisia Eruopeană anunța că „în vara lui 2021, statele membre ar trebui să aibă vaccinată 70% din populaţia adultă”. Fraza a fost interpretată în sensul în care fiecare dintre cele 27 de ţări membre trebuie să atingă pragul de 70%.

„70% dintre adulţii din UE sunt vaccinaţi complet. Vreau să mulţumesc multor oameni pentru că au făcut posibilă această realizare măreaţă care ne arată ce putem reuși când lucrăm împreună. Dar pandemia nu s-a încheiat. Este nevoie de cât mai mulți europeni să se vaccineze rapid pentru a opri alte valuri și alte dezvoltări de variante. Și îndemn pe oricine poate să se vaccineze, pentru că este singura cale prin care ne putem proteja pe noi și pe ceilalți”, a transmis și președintele CE, Ursula von der Leyen, într-un mesaj video postat pe Twitter.

Câți adulți s-au vaccinat în România

Între țările UE este o diferență mare între ratele naționale de vaccinare. Potrivit Centrului European pentru Prevenirea şi Controlul Bolilor (ECDC), Malta şi-a vaccinat complet 90% dintre adulţi, Irlanda şi Portugalia, peste 80% din populaţia adultă, iar Franţa, peste 70%.

În estul UE, Bulgaria şi-a vaccinat complet doar o cincime din populaţia sa adultă, iar România, aproximativ 30% dintre adulţi.

Croaţia, Letonia, Slovenia şi Slovacia şi-au imunizat complet aproximativ jumătate din populaţia cu vârsta de peste 18 ani.

În România cazurile de COVID continuă să crească. Până astăzi, 31 august, pe teritoriul României au fost confirmate 1.098.765 de cazuri de persoane infectate cu noul coronavirus (COVID – 19). 1.055.059 de pacienți au fost declarați vindecați. În urma testelor efectuate la nivel național, față de ultima raportare, au fost înregistrate 1.313 cazuri noi de persoane infectate cu SARS – CoV – 2 (COVID – 19), acestea fiind cazuri care nu au mai avut anterior un test pozitiv.