Alexandru Rafila, reprezentantul României la OMS, a exclus posibilitatea ca numărul de cazuri mai mari de infectare cu coronavirus să fie dat prin manipularea testării.

”Eu nu cred acest lucru, am mai discutat această posibilitate. Numărul de teste care se realizează în fiecare zi este legat de solicitările care vin din partea diverselor unități sanitare care recoltează probe de la persoanele simptomatice și atunci nu cred că există o planificare a recoltării probei de la simptomatici.

”Fluctuații care se înscriu normalitate”

Mai degrabă cred că sunt fluctuații care se înscriu normalitate”, a spus Alexandru Rafila, miercuri seară, la Digi24.

”Dacă ne uităm, nici numărul de cazuri pozitive nu este foarte discordant, cu excepția zilelor de weekend, când numărul de probe testate de obicei este mai mic”, a completat el.

Trebuie precizat că o afirmație în acest sens a fost făcută cu puțin timp înainte de fostul premier Victor Ponta.

Președintele Pro România a spus miercuri seară că numărul testelor a fost o decizie politică, pentru a justifica anumite măsuri.

”Dacă lucrurile merg bine, e meritul Guvernului, dacă merg rău, e din cauza românilor”, a spus el.

”Numărul de testări a fost o decizie politică”

Victor Ponta a spus că Guvernul a gestionat prost situația.

”Problema este următoarea. Dacă s-au luat toate măsurile, conform solicitării Guvernului. Atenție, nicio măsură cerută de Guvern nu a picat în Parlament, PSD a votat cu PNL tot timpul. S-au luat măsurile și de restricții și de relaxare, dacă lucrurile merg bine, e meritul Guvernului, dacă merg rău, e din cauza românilor. Nu pot să fiu de acord”, a spus fostul Prim-ministru.

Întrebat cum se face că până la un punct numărul cazurilor era în scădere, iar după relaxare cazurile au început să crească, președintele Pro România a spus că este vorba despre modul de testare.

”La un moment dat au fost 4.000 de teste pe zi… e o ajustare, odată facem 12.000 de teste, odată facem 4.000. Când vrem să spune că e rău, e rău, când vrem zicem că e bine, e bine. Acuzația aici e că numărul de testări a fost o decizie politică, azi testăm mai puțin, mâine mai mult.

”Am cifrele”

Pentru că tehnic n-ai de ce să scazi de la o zi la alta numărul de testări. Am cifrele”, a adăugat Ponta.

La observația că în weekend-uri se fac de obicei mai puține testări, el a răspuns: ”Nu știam că virusul pleacă în weekend”.

”Situația a degenerat de fiecare dată când au apărut cazuri speciale, fie că e vorba de Suceava, fie că e vorba de cei duși la muncă în străinătate, fie că e vorba de cei ținuți la granițe. Țin de proasta organizare.

Avem mii de români plecați la muncă infectați, abia acum aflăm despre ei”, a completat el, întrebat despre legăturile dintre cele două evenimente.